Польська опозиція ризикує програти парламентські вибори у жовтні

Опозиційні партії Польщі навряд чи скинуть правлячу коаліцію “Право і справедливість”, якщо вони не вирішать разом брати участь у парламентських виборах, які заплановані на жовтень.

Про це свідчать результати опитування громадської думки від Kantar Public, опублікованих Gazeta Wyborcza, пише Bloomberg.

Опитування є тривожним дзвінком для опозиції, яка місяцями намагалася відкинути свої розбіжності та кинути ефективний виклик уряду.

“У нас закінчується час”, – сказав у понеділок депутат від Громадянської платформи Ян Грабєц Radio Zet. За його словами, досягнення угоди між опозиційними партіями – “питання днів або тижнів”, а будь-які спроби знайти спільну мову пізніше “не викликатимуть довіру наших виборців”.

Чотири головні партії – “Громадянська платформа”, “Ліві”, “Польща 2050” і Польська селянська партія – не наберуть більшості в нижній палаті парламенту у разі, якщо вони балотуватимуться окремо або в менших альянсах.

Тільки коли опозиція балотуватиметься спільно, вона зможе набрати 50,9% голосів та отримати достатню кількість місць для формування уряду після виборів.

Альянс “Право і справедливість” показав хороші результати у недавніх опитуваннях. Цьому сприяло обурення документальним фільмом про покійного Папу Івана Павла II та його фокусом на обороні на тлі війною в Україні.

Водночас опозиції досі не вдалося отримати вигоду з кризи вартості життя в Польщі та нездатності уряду покласти край сварці з Європейським союзом через “відступ від демократії та верховенства.

Нагадаємо, у лютому Європейська комісія подала до суду на Польщу через порушення законодавства ЄС. Брюссель каже, що Конституційний суд країни “більше не відповідає вимогам незалежного та неупередженого суду”.

Previous post Зеленський розповів про міжнародну підтримку, яку Україна отримала за тиждень
Next post День Служби безпеки України – картинки та листівки до свята 25 березня