Боррель вважає, що візит Сі Цзіньпіна до РФ “зменшив ризик ядерної війни”

За словами Борреля, Сі Цзіньпін “дуже дуже ясно” дав зрозуміти Путіну, що той не повинен розгортати ядерну зброю, пославшись на запропонований Китаєм мирний план, в якому засуджується його застосування.

Як зазначив глава європейської дипломатії, “важливо те, що цей візит знижує ризик ядерної війни”, і Китай ясно дав це зрозуміти.

Боррель також зазначив, що поки що немає інформації про те, що Китай постачає Росії зброю. За словами дипломата, Китай “не повністю підтримує Росію”.

Крім цього, він заявив, що “скоро” вирушить до Китаю.

контекст:

20 березня голова КНР Сі Цзіньпін приїхав до РФ із державним візитом.

21 березня він провів переговори з Путіним. За підсумками, вони заявили, що говорили і про Україну. Путін сказав, що Захід “вирішив воювати з Росією до останнього українця”, тому “Росія буде змушена реагувати”.

За словами Путіна, “Росія і Китай проводять незалежну та самостійну зовнішню політику” і “солідарно” працюють над формуванням “справедливішого і демократичнішого багатополярного світоустрою”.

Сі Цзіньпін також сказав ЗМІ, що Китай виступає “за мир та діалог” і “активно сприяє примиренню та відновленню переговорів”.

Крім того, президент РФ та китайський лідер підписали дві спільні заяви, в яких йдеться про “поглиблення відносин всеосяжного партнерства та стратегічної взаємодії РФ і Китаю, що вступають у нову епоху”, і про “план розвитку ключових напрямів російсько-китайського економічного співробітництва до 2030 року”.

Після візиту до Москви Сі Цзіньпін проведе телефонну розмову із Зеленськимпрогнозували західні ЗМІ, але поки що цього не сталося.

Previous post День Служби безпеки України – картинки та листівки до свята 25 березня
Next post “Було все зроблено, щоб мене вигнали. І зроблено нею”. Єфросиніна розповіла, як брала участь у “Танцях із зірками” із дружиною Медведчука