Життя за межами Землі – на Енцеладі знайшли фосфор, який вказує на наявність життя

Вчені не тільки виявили життя, а й знайшли його джерело

Вчені вперше виявили життя за межами нашої планети. Про це свідчать фосфати, які знаходяться в океані іншого небесного тіла.

Про це розповіли на порталі Science Alert. Повідомляється, що фосфати були виявлені в підлідному океані супутника Сатурна Енцеладі.

З’єднання з домішками фосфору виявили в парах, які вивергає Енцелад. Судячи з концентрації, на супутнику Сатурна цих сполук може бути навіть у 100 разів більше, ніж на Землі. Чому це так зачепило вчених? Справа в тому, що фосфор — це один із шести елементів, які необхідні для життя. Те, що він є на Енцеладі говорить про те, що це небесне тіло можна розглядати як об’єкт для пошуку інопланетного життя в нашій Сонячній системі.

Примітно й те, що раніше фосфор в океанах за межами Землі ніколи не знаходили. Енцелад за своїми розмірами становить 1/7 від розмірів нашої планети та покрит товстим шаром льоду. Зонд Cassini зміг зафіксувати гейзери, які викидає Енцелад, вони вказали на присутність у ньому глобального океану. Він рідкий через те, що виділяється тепло в результаті гравітаційної взаємодії із Сатурном.

Енцелад, як і Сатурн, знаходяться далеко від Сонця, яке допомагає підтримувати більшість харчових систем Землі. Але, незважаючи на це, на нашій планеті теж є темні та холодні куточки, наприклад, у морських глибинах. Туди не проникають сонячні промені, але там є життя. Аналогічно справи можуть бути й на Енцеладі. Але вчені не можуть заглянути під шар льоду, товщина якого не менше 20 км, щоб переконатися в цьому напевно.

То де ж на Енцеладі взявся фосфор? Вчені припустили, що під рідким океаном супутника міститься ядро, що складається з вуглецевої хондиритової породи. Згідно з експериментами, фосфор є неминучим продуктом взаємодії між лужною та багатою карбонатами океанською водою та цією породою. Таким чином, вчені не тільки виявили фосфор на Енцеладі, але й встановили, звідки він береться.

Раніше “Телеграф” розповідав про те, що буде із Землею, якщо людство раптово зникне. Наслідки не можна назвати катастрофічними та негативними для природи. Навпаки, повітря стане чистішим, але всі будівлі та інші системи не зможуть функціонувати.

Previous post “Це війна у війні”. Волонтер Ярова заявила, що один із учасників торгів на харчування для ЗСУ намагається скасувати результати тендеру Prozorro
Next post у МЗС кажуть, що залишаються підтопленими понад 1800 будинків