Повітряний командний пункт Іл-22М11 – чим цікавий цей літак

У своєму цивільному житті літак встиг повозити титулованих осіб

У ході короткого опереткового путчу та “маршу справедливості” на москву найманці ПВК “Вагнер” збили рідкісний літак Іл-22М11, перетворений на повітряний командний пункт, який у своїй “цивільній” іпостасі возив короля Афганістану Мухаммед-Захір-Шаха та президента Мухаммед-Даура.

Про це у своєму блозі пише військовий експерт та історик Андрій Харукрозповідаючи про долю збитого літака.

Як повідомляє експерт, за часів Холодної війни народилася концепція “командних повітряних пунктів”, які мали керувати збройними силами з повітря в умовах повноцінної ядерної війни. Під час неядерних конфліктів вони виконували функції ретрансляторів і координаційних пунктів.

І СРСР, і США з цією метою переробляли пасажирські літаки, напихаючи їх різною апаратурою. Такі і народився повітряний командний пункт Іл-22М11, створений на базі пасажирського лайнера Іл-18Д, яких було збудовано понад 100 одиниць, а “повітряним КП” став 21 такий літак.

При цьому, як стверджує Андрій Харук, доля таких літаків була досить звивистою та цікавою.

Так літак виглядав до свого збиття

“Приміром, жертва вагнерівців — борт RA-75917 (а раніше — СРСР-75917) — був випущений у варіанті Іл-18Д ще в 1967 р., а згодом служив в Афганістані як персональний літак короля Мухаммеда Захір-Шаха, а після перевороту 1973 р. – президента Мухаммеда Дауда. Пізніше машину повернули до СРСР (афганці її лише орендували), де й переобладнали у ВКП (повітряний командний пункт. — Орд .)”, — говорить про долю збитого найманцями літака експерт.

За даними Андрія Харука, більша частина з 21 Іл-22М11 після розпаду СРСР отримала росія, частину з них списали, а деякі стали постановниками активних перешкод – Іл-22ПП та брали участь у спробах глушити українську ППО. При цьому спроби були невдалі, а 9 квітня 2022 один такий літак був пошкоджений вибухом двох ракет ЗРК “Бук”, але зміг дотягнути до аеродрому Ростова-на-Дону.

Також жертвами “вагнерівців” стали кілька вертольотів, у тому числі Ка-52, яких ЗСУ збили одразу 6 одиниць за тиждень.

Previous post Грошова допомога військовим на побутові питання – який розмір виплати
Next post В уряді Британії не виключають несподіваного розпаду РФ – Times