Колісний танк AMX-10 RC – Олександр Коваленко пояснив, навіщо він потрібний

Техніку потребує правильного застосування і навіть назви

Ще навесні на озброєння ЗСУ надійшли французькі бойові машини AMX-10 RC, багатьма охрещені “колісними танками”. Ця плутанина та їх слабка броня викликали численні суперечки про їхню можливу неефективність, які періодично спливають у ЗМІ.

Ясність до цього питання у своєму Telegram-каналі вніс військовий оглядач групи “Інформаційний спротив” Олександр Коваленко.

По-перше, за словами експерта, не можна називати AMX-10RC “колісним танком” або “легким танком”, адже таких одиниць техніки в природі як клас не існує. AMX-10RC – це бойова машина вогневої підтримки піхоти.

“Це не танк і логічно, що бронювання у 16-тонної машини і близько не танкове. І функціонал у машини зовсім інший, ніж у танка. І не секрет, що броня у AMX-10 RC насамперед протипульна і тільки в лоб вона тримає 14,5 мм. Хіба це комусь було невідомо?”— пояснює, чому цю техніку не можна називати танком оглядач.

У той же час ефективна дальність ураження у AMX-10RC складає до 2 км, тобто дана машина знаходиться в зоні ураження ворожою артилерією, справжніми танками та ПТРК. Та й сам функціонал – вогнева підтримка піхоти, говорить про перебування на першій лінії.

По суті, AMX-10RC виконує те саме завдання, що й класичні БТР або БМП-2, які також мають досить слабку броню, не порівнянну з танковою.

“Загалом, машина для свого класу та свого функціоналу — класна. Проблема у сприйнятті та присвоєнні їй функціонала танка, яким вона не є. При цьому, серійного аналога цій машині радянський і навіть російський ВПК не мав, а тому й виникає непорозуміння”– резюмує Олександр Коваленко.

У той же час як засіб вогневої підтримки AMX-10RC заслужив на повагу бійців ЗСУ, прозваний ними “снайперською гвинтівкою на колесах”.

Тим часом окупанти намагаються створювати засоби вогневої підтримки буквально на коліні, “схрещуючи” кілька видів техніки та зброї.

Previous post Польща ініціює експериментальний КПП для прискорення пропуску вантажівок на кордоні з Україною
Next post Боррель наступного тижня відвідає Китай