Температура на Землі вже два тижні б’є рекорди

Середня температура на Землі б’є рекорди із 22 червня. Останні два дні вона фіксувалася на рівні 17,18 ° C, випливає з графіка Інституту зміни клімату при Університеті штату Мен.

Графік побудований на щоденних даних з 1979 року, проте головна наукова співробітниця Національного управління океанічних та атмосферних досліджень США Сара Капнік, враховуючи інші дані, припускає, що світ переживає найспекотніші дні за “кілька сотень років”.

У вівторок середньосвітова температура перевищила бар’єр 1,5°C, який вчені вважають критичним. Але це поки не означає, що людство програло: явище має бути тривалішим.

Причинами нинішнього глобального потепління вчені називають антропогенні викиди парникових газів та повернення Ель-Ніньо – підвищення температури екваторіальних вод Тихого океану. Це найбільше природне явище, що впливає життя мільярдів людей і тварин. Попереднього разу Ель-Ніньо приходив у 2016 році, після чого його змінила Ла-Нінья – похолодання екваторіальних тихоокеанських вод.

Ель-Ніньо зазвичай призводить до масштабних повеней у США, Південній Америці, Африці та Центральній Азії. В цей же час до Австралії, південної Азії, Індонезії та Центральної Америки приходять спека і посуха. Цього тижня про рекордну спеку повідомляли регіони Канади, Перу, Китаю та США.

Ель-Ніньо може вплинути і на погоду в російських регіонах – причому можливі коливання як у бік спеки, так і в холод, каже керівник Інституту фізики атмосфери Ігор Мохов.

  • За даними Всесвітньої метеорологічної організації, роки з 2015-го по 2022-й стали найтеплішими в історії спостережень, а середня температура на Землі стала на 1,15°C вищою за доіндустріальну.
Previous post Курс долара в Україні у липні – як він зміниться після 15 липня
Next post МЗС радить Заходу «реформувати ставлення до Росії»