російські хакери хотіли вивести з ладу енергетику України, двічі атакували електричні підстанції – що відомо


Кібератаки вдалося відбити

росія продовжує нападати на Україну, зокрема в цифровому просторі. Нещодавно кібервійськам вдалося відбити чергову атаку, за допомогою якої окупанти сподівалися вивести з ладу енергетичний сектор. Кібератаки вчиняла група Sandworm (UAC-0082) на об’єкти енергетики України з використанням шкідливих програм Industroyer2 та CaddyWiper. Про це інформує Урядова команда реагування на надзвичайні події України CERT-UA, що діє при Держспецзв’язку.

Задум кіберзлочинців передбачав виведення з ладу кількох інфраструктурних елементів, а саме:

  • електричних підстанцій – за допомогою шкідливої програми Industroyer2. Кожен файл, що виконується, містив статично вказаний набір унікальних параметрів для відповідних підстанцій;
  • електронних обчислювальних машин під керуванням операційної системи Windows (комп’ютерів користувачів, серверів, а також автоматизованих робочих місць АСУ ТП) – за допомогою шкідливої програми руйнівної дії CaddyWiper;
  • серверного обладнання під керуванням операційної системи Linux – за допомогою шкідливих скриптів-деструкторів;
  • активного мережного устаткування.

Відомо, що організація зазнала двох хвиль атак. Початкова компрометація відбулася не пізніше лютого 2022 року. А на вечір п’ятниці, 8 квітня 2022 року, зловмисники планували відключення електричних підстанцій та виведення з ладу інфраструктури підприємства. Проте реалізації цього задуму вдалося перешкодити.

Щоб виявити, чи є подібна загроза іншим організаціям України, інформацію, зокрема і зразки шкідливих програм, передано міжнародним партнерам та підприємствам енергетичного сектору України.

Також Урядова команда реагування на надзвичайні події України CERT-UA висловила подяку компаніям Microsoft та ESET.

Нагадаємо, 7 квітня 2022 року ФБР США, діючи на випередження, знищило мережеву інфраструктуру російських хакерів.

Як повідомляв 5.UA, вранці 24 лютого росія розпочала повномасштабну війну проти України. По кількох військових об’єктах у Києві, Харкові та Дніпрі були завдані ракетні удари, а війська рф перейшли кордон під Харковом. 

ЗСУ, всі спеціальні та силові служби держави були підняті за тривогою. ворог почав інтенсивні обстріли підрозділів ЗСУ на сході – українська армія дає відсіч російським військам. В екстреному режимі працює Рада національної безпеки й оборони. Запроваджено воєнний стан. Україна офіційно направила позов проти російської федерації до Міжнародного суду ООН у Гаазі.

Зауважимо, що “друга армія світу” виявилася таким самим фейком, як і всі новини з російського телевізора. Всього за місяць окупаційні війська втратили в Україні більше особового складу і техніки, ніж за 10 років війни в Афганістані. Втрати ворога перевищують також втрати росіян в обох чеченських війнах. Крім того, втрати росії по особовому складу, танках і літаках перевищують розміри деяких інших армій світу. Відомо, що ЗСУ знищили 6 російських генералів.

Також Генштаб ЗСУ оприлюднив загальні втрати рашистів за 47 днів війни. 

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.

Дивіться також фотогалерею за темою:

Друзі! Ми сьогодні боремося за нашу свободу, незалежність, за право бути вільною людиною на своїй землі.

Нас захищають справжні Супергерої: ЗСУ, Нацгвардія, Тероборона, МВС, усі небайдужі Громадяни, які об’єдналися заради захисту Батьківщини.

Ми маємо безпрецедентну підтримку міжнародних партнерів. Увесь світ підтримує Україну.

Зберігаємо спокій, підтримуємо одне одного, читаємо тільки перевірені новини та допомагаємо армії.

ЄДИНІ ОФІЦІЙНІ РЕКВІЗИТИ НБУ ДЛЯ ЗБОРУ КОШТІВ НА ПОТРЕБИ АРМІЇ: https://bank.gov.ua/ua/news/all/natsionalniy-bank-vidkriv-spetsrahunok-dlya-zboru-koshtiv-na-potrebi-armiyi

ПЕРЕРАХУЙТЕ “КОВІДНІ” ГРОШІ З Є-ПІДТРИМКИ НА АРМІЮ: https://www.portmone.com.ua/r3/uk/terminal/index/index/id/118103/

ВІДПРАВТЕ ДРУЗЯМ ЗА КОРДОН ПОСИЛАННЯ АНГЛІЙСЬКОЮ МОВОЮ: https://bank.gov.ua/en/news/all/natsionalniy-bank-vidkriv-spetsrahunok-dlya-zboru-koshtiv-na-potrebi-armiyi

Разом до перемоги над російськими окупантами!

Слава Україні! Героям слава!

Previous post В ООН підтвердили загибель 5327 цивільних людей в Україні через масштабну війну Росії
Next post не може бути ілюзії, що Росія просто утримається від спроб зірвати український експорт

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *