Рівень парникових газів у атмосфері знову оновив рекорд

У 2023 році концентрація в земній атмосфері парникових газів, що сприяють глобальному потеплінню – вуглекислого газу, метану та закису азоту – знову досягла найбільших показників за всю історію спостережень. Про це повідомило Національне управління океанічних та атмосферних досліджень США (NOAA).

Через спалювання викопного палива, розвитку тваринництва та вирубування лісів рівень вуглекислого газу нині на 50% вищий, ніж до епохи масової індустріалізації.

Метан потрапляє в атмосферу при бурінні нафтових та газових свердловин, а також із природних відправлень корів та інших жуйних тварин. Нині його концентрація в атмосфері на 160% вища, ніж у доіндустріальні часи.

Вміст закису азоту в повітрі зріс на 25% приблизно за півтора століття через широке використання азотних добрив, очищення стічних труб і спалювання палива.

Вчені з NOAA зазначають, що концентрація вуглекислого газу в атмосфері сьогодні можна порівняти з тією, яка була близько 4,3 мільйона років тому. Людей тоді ще не було, рівень моря був майже на 23 метри вищим, а в арктичній тундрі росли дерева.

  • Парникові гази – один із основних факторів глобального потепління. Через підвищення глобальної температури повені, посухи, лісові пожежі, шторми, хвилі холоду та спеки відбуваються частіше та стають інтенсивнішими. Стихійні лиха призводять до загибелі та міграції людей та тварин, руйнування будинків та інфраструктури, знищення земельних угідь.
Previous post Грошова допомога для дітей – яка сума виплати та які є умови для оформлення
Next post Російська повномасштабна агресія пошкодила понад тисячу пам’яток культури в Україні – Мінкульт