Помер вчений, що передрік існування бозона, Пітер Хіггс

Помер британський учений, лауреат Нобелівської премії з фізики Пітер Хіггс, який передбачив існування частки бозона. Про його смерть повідомив Единбурзький університет, де Хіггс був почесним професором.

“Стало відомо, що професор Пітер Хіггс помер у віці 94 років.
років. Він мирно пішов із життя вдома в понеділок, 8 квітня, після нетривалої хвороби”, – йдеться у повідомленні на сайті університету.

Хіггс у 1964 році припустив існування нової частки – бозону. Майже через півстоліття це було підтверджено практично в ході досліджень на Великому адронному колайдері. Саму частину назвали на честь британського фізика.

2013-го Хіггсу спільно з бельгійцем Франсуа Енглером, разом з яким він зробив передбачення про існування бозона, було присуджено Нобелівську премію. В обґрунтуванні рішення про присудження премії йшлося: за “теоретичне передбачення механізму, що допомагає розуміти походження маси субатомних частинок, існування якого було доведено виявленням передбаченої елементарної частки у великому адронному колайдері ЦЕРН”.

Хіггс також нагороджений преміями та медалями за досягнення у галузі теоретичної фізики. Зокрема, він є лауреатом медалі Дірака, що присуджується Інститутом фізики в Лондоні, а також премії у галузі фізики частинок та фізики високих енергій Європейського фізичного товариства. Він також був членом Королівського товариства Единбурга та членом Лондонського королівського товариства.

Previous post СБУ вивчає схему фінансування газових компаній на 20 млрд грн і роль у ній голови НКРЕКП Тарасюка – лист
Next post ситуація біля Часового Яру залишається контрольованою – сил РФ немає на околицях та всередині міста