Ель-Ніньо змінюється на Ла-Нінья, але спека поки не відступить, кажуть вчені

Світ підходить до перехідного періоду

Глобальна тепла фаза коливань температури води в екваторіальній частині Тихого океану, більш відома як Ель-Ніньйо схоже добігає кінця і готується змінитися на холоднішу Ла-Нінья. Однак цей перехід буде не різким і, швидше за все, людству доведеться пережити щонайменше ще один рік, який мітить на звання найспекотнішого в історії.

Про це розповів учений-кліматолог із Національного центру океанічних досліджень та досліджень клімату (США) Том Ді Ліберто у коментарі LiveScience. За його словами, для США прихід Ла-Нінья ознаменує більш посушливу погоду в південній частині країни та вищі ризики ураганів на атлантичному узбережжі.

У більш глобальному масштабі Ла-Нінья зазвичай призводить до зниження температури, проте затримка зміни цих явищ говорить про те, що у 2024 році світові варто бути готовими до ще одного спекотного року.

Явлення Ель-Ніньйо та Ла-Нінья описують протилежні закономірності у поведінці пасатів в екваторіальній частині Тихого океану. У так звані нейтральні роки ці вітри штовхають воду за Азією і підіймають холодну воду з глибин в районі Америк.

У роки Ель-Ніньйо пасати слабшають, що призводить до нагрівання води біля західного узбережжя Америк та зростання глобальної температури повітря. У період Ла-Нінья вітри посилюються, що призводить до того, що більше холодної води піднімається на поверхню і призводить до падіння температур.

З червня 2023 року світ перебуває у фазі сильного Ель-Ніньйо, проте кліматологи кажуть, що у такому стані вона зазвичай швидко закінчується та переходять у Ла-Нінья. Цей перехід пов’язаний із ризиками виникнення сильних ураганів, які після завершення переходу повинні припинитися.

При цьому попри те, що ці явища спостерігаються в Тихому океані, торкнеться це й Атлантики, де експерти з клімату вже чекають на сезон потужних штормів, як у 2010 і 2020 роках. Вони поки що не можуть сказати, чи торкнеться це прибережних країн.

Втім, на ймовірність виникнення штормів також впливає і глобальна температура повітря, яка продовжує зростати рік у рік.

“З такою теплою Атлантикою ми знаходимося на незвіданій території”, — додав Ді Ліберто.

Як повідомлялося раніше, вчені з’ясували, що Марс також здатний впливати на клімат на нашій планеті. У певні періоди він може впливати на океанічні вири Землі, чим підштовхувати її ближче до Сонця.

Previous post ???? Вже більш ніж добу рятувальники ліквідовують наслідки ракетних обстрілів по О…
Next post Малюська каже, що для мобілізованих засуджених створюватимуть окремі підрозділи