Вдалося встановити місце поховання давньогрецького філософа Платона

Італійським вченим вдалося встановити місце поховання давньогрецького філософа Платона. Про це заявив дослідник Граціано Ранокк'я з університету Пізи. Раноккья займається розшифровкою папірусів з Геркуланума – стародавньої бібліотеки, знайденої археологами у XVIII столітті під час розкопок вілли, знищеної виверженням вулкана Везувій у 79 році нашої ери.

Один із сувоїв, написаний близьким до епікурейської школи філософом Філодемом, докладно описує історію афінської Академії – неформального філософського гуртка Сократа, Платона та їхніх учнів. У сувої вказано практично точне місце поховання. Раніше вченим було відомо лише, що могила Платона була десь на території саду Академії.

Розшифрувати цей та інші сувої з Геркуланума стало можливо завдяки новим технологіям. Раніше багато хто з них вважався майже нечитаним, а багато хто через старість не міг навіть розгорнути. Раноккья та його команда використовували “біонічний око” та технології штучного інтелекту, і зуміли відтворити близько тисячі раніше не розшифрованих слів – це приблизно 30% всього тексту. Остаточно філософський папірус буде розшифровано до 2026 року.

  • Платон Афінський – один із найбільших філософів в античній історії, учень Сократа та вчитель Аристотеля. Його філософія лягла основою європейського гуманітарного знання. Сад Академуса, де філософи збиралися для вчених розмов, дав назву терміну “академія”, що означає наукове співтовариство. Помер 347 року до нашої ери.
Previous post Renault, Seat та інші – які авто називають найкращими у сегменті суперміні
Next post Розвідка має дані про план Росії зірвати саміт миру у Швейцарії ­– Зеленський