Вчені відкрили новий спосіб виявлення цунамі

Вчені відкрили новий спосіб виявлення цунамі

Фото: pixabay.com

Вчені відкрили новий спосіб виявлення цунамі

У дослідженні описана система TS-HKMSDD, яка виявила слабке цунамі, що пройшло через Токійську затоку у вересні 2021 року, викликане тайфуном, що наближався до Японії з півдня.


Дослідники виявили новий підхід до виявлення цунамі, який полягає у моніторингу мюонів. Про це пише Science Alert.


Наголошується, що мюони – це високоенергетичні елементарні частинки, які створюються космічними променями, що прибувають із космосу. Вони перебувають всюди в атмосфері і можуть пройти практично через що завгодно.


При цьому вони можуть бути дуже зміщені на своєму шляху великими природними силами, включаючи цунамі.


Для того, щоб виявити рух мюонів, потрібен неймовірно чутливий інструмент – TS-HKMSSD. Він уперше виявив хвилі цунамі через мюонні брижі.


“Гіперкілометричний підводний глибинний детектор Токійської затоки – це перша у світі підводна мюонна обсерваторія, яка виявила різну мюонну активність під час цунамі”, – стверджує геофізик Хіроюкі Танака з Токійського університету в Японії.


Наголошується, що ця варіація відповідає хвилям океану, які були виміряні іншими методами. Об’єднання показань означає, що мюографічні дані можна використовувати для точного моделювання змін рівня моря, оминаючи інші методи, які мають недоліки.


У новому дослідженні описана система TS-HKMSDD, яка виявила слабке цунамі, що пройшло через Токійську затоку у вересні 2021 року, викликане тайфуном, що наближався до Японії з півдня. У міру здуття океану кількість мюонів трохи змінювалася, розсіяних обсягом води.


Виходячи з цього дослідники пропонують такі ж інструменти, які можна було б встановити в інших тунелях в районах, схильних до ризику цунамі, і використовувати разом з таким обладнанням, як датчики рівня моря, як частина систем раннього попередження.


“Детектори мюонів, що входять до складу TS-HKMSSD, насправді досить маленькі, близько двох метрів у довжину. Зараз 20 з них розміщені поряд з автодорожнім тунелем під Токійською затокою, працюючи разом для створення загальної системи. Подібна система може використовуватися не тільки для виявлення цунамі, що наближаються, але і для пошуку запасів природного газу і виявлення моделей древніх землетрусів”, – сказано в повідомленні.


Нагадаємо, раніше японська технологічна компанія Fujitsu оголосила про відкриття світового доступу до потужного суперкомп’ютера.


У США створили надточний комп’ютер на основі кремнію



Новини від Корреспондент.net в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/korrespondentnet


 

Previous post Чотири компанії з Європи заплатили за газ рублями – Bloomberg
Next post Ведуча нацвідбору на Євробачення висловилася про фінал

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *