Вчені навчили робота сміятися – Korrespondent.net

Вчені навчили робота сміятися

Фото: theguardian.com

Робот Еріка (праворуч)

Команда дослідників перевірила почуття гумору пристрою на ім’я Еріки, створивши чотири короткі діалоги.


 

Команда робота, що сміється, на ім’я Еріка з Кіотського університету створила систему, яка може покращити природні розмови між людьми та ШІ. Вона має відтворити ці нюанси гумору, правильно сміючись у потрібний час, пише The Guardian.


 


“Ми вважаємо, що однією з важливих функцій розмовного ШІ є емпатія. Тому ми вирішили, що один із способів, яким робот може співпереживати користувачам, – це поділитися їх сміхом”, – сказав провідний автор дослідження доктор Кодзі Іноуе.


 


Він та його колеги вирішили навчити свою систему штучного інтелекту мистецтву розмовного сміху. Вчені зібрали навчальні дані з більш ніж 80 діалогів на швидкісних побаченнях між студентами університету чоловічої статі та роботом, яким спочатку керували чотири жінки-аматорки.


 


Дані діалогу були анотовані для одиночного сміху, соціального сміху (де гумор не бере участі, наприклад, у ввічливому або збентеженому сміхі) та сміху веселощів. Потім матеріали використовувалися для навчання системи машинного навчання, щоб вирішити, чи слід сміятися, і вибрати відповідний тип.


 


“Нашою найбільшою проблемою в цій роботі було виявлення фактичних випадків спільного сміху, що непросто, тому що, як ви знаєте, в більшості випадків сміх, насправді, взагалі не поділяється. Нам довелося ретельно класифікувати, який саме сміх ми могли б використовувати для нашого аналізу, а не просто припускати, що на будь-який сміх можна відреагувати”, – додав дослідник.


 


Команда перевірила почуття гумору Еріки, створивши чотири короткі діалоги, якими вона могла поділитися з людиною, інтегрувавши новий алгоритм загального сміху до існуючого програмного забезпечення для спілкування. Їх порівнювали зі сценаріями, в яких робот взагалі не сміялася або видавала спільний сміх щоразу, коли виявляла сміх.


 


“Ми думаємо, що вони можуть показати це своєю розмовною поведінкою, такою як сміх, погляд, жести та манера говоріння. Хоча може пройти більше 20 років, перш ніж стане можливим мати невимушене спілкування з роботом, як із другом. Вони не розумні, але вони можуть дуже добре змусити вас повірити, що вони розуміють, що відбувається”, – сказав експерт.


 

Нагадаємо, найпросунутіший людиноподібний робот у світі під назвою Амека запевнила, що людям нема про що турбуватися, оскільки андроїди не захоплюватимуть світ. За її словами, вони тут, щоб допомагати та служити людям.


 


 


 


 

Previous post ЄС продовжив санкції проти 1 206 росіян та 108 установ РФ
Next post Більшість словаків хочуть перемоги Росії – опитування

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *