Вчені підрахували кількість мурах на Землі

Вчені підрахували кількість мурах на Землі

Фото: pixabay.com

Названо кількість мурах у світі

Цифра перевищує масу всіх диких птахів і диких ссавців і дорівнює одній п’ятій загальної ваги людей.


 

Дослідники з’ясували, що на Землі живе близько 20 квадрильйонів мурах. Це 20 мільярдів мільйонів мільйонів, тобто число 20 з 15 нулями, пише Science Alert.


 


Зазначається, що мурахи у світі становлять близько 12 мільйонів тонн сухого вуглецю. Це перевищує масу всіх диких птахів і диких ссавців у світі разом узятих і приблизно одну п’яту загальної ваги людини.


 


Водночас мурахи є важливою частиною природи. Крім іншого, вони аерують ґрунт, розсіюють насіння, руйнують органічний матеріал, створюють місце існування для інших тварин і складають важливу частину харчового ланцюга.


 


Оцінка кількості і маси мурах забезпечує важливу основу для моніторингу популяцій мурах на тлі тривожної зміни довкілля.


 


Як відомо, є понад 15 700 названих видів і підвидів мурах, а також багато інших, ще не названих наукою. Висока ступінь соціальної організації мурах дозволила їм колонізувати майже всі екосистеми і регіони по всьому світу.


 


Підрахувати кількість мурах на Землі допоміг аналіз 489 досліджень популяцій, проведених вченими з усього світу. Дослідження охопило всі континенти й основні місця проживання, включаючи ліси, пустелі, луки і міста. Експерти використовували стандартні методи збору і підрахунку мурах, такі як пастки-пустки і зразки опалого листя.


 


Крім того, вчені виявили, що мурахи розподілені на поверхні Землі нерівномірно. Їхня кількість різниться у шість разів залежно від довкілля та зазвичай досягає піка у тропіках. Це підкреслює важливість тропічних регіонів підтримки здорових популяцій мурах.


 


Мурах також багато у лісах і, що дивно, у посушливих регіонах. Але вони стають менш поширеними у штучному оточенні.


 


Також ці комахи встановили тісні зв’язки з іншими організмами, і деякі види не можуть без них вижити. Наприклад, деякі птахи покладаються на мурах, бо ті можуть сполохувати їхню здобич. І тисячі видів рослин або є годувальниками мурах, або є їхнім прихистком в обмін на захист чи рознесення їхнього насіння. Водночас багато мурах є хижаками, що допомагають контролювати популяції інших комах.


 


Тому викликає тривогу той факт, що глобальна чисельність комах скорочується через такі загрози, як руйнування та фрагментація довкілля, використання хімічних речовин, інвазивні види і зміна клімату.


 

Нагадаємо, ураган Флоренс у США сформував “острівці” з вогняних мурах. Вони почали дрейфувати біля берегів штатів Північна і Південна Кароліна, загрожуючи жителям.


 


 

Previous post Путін готує заяву щодо “референдумів” – ЗМІ
Next post LIFE |

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *