Стало відомо, якої шкоди клімату завдає біткоїн

Стало відомо, якої шкоди клімату завдає біткоїн

Фото: pixabay.com

Біткоїн шкідливий для атмосфери

Ця криптовалюта нині становить близько 41 відсотка частки світового ринку серед криптовалют.


Американські дослідники заявили, що вплив криптовалюти біткоїна на клімат гірший, ніж вирощування яловичини, і з кожним днем ​​ситуація ще більше посилюється. Вона завдає тієї ж шкоди атмосфері, що й сира нафта, пише Science Аlert.


Про це стало відомо за результатами нового тристороннього аналізу. Вони показали, що біткоїн потенційно нестійкий і може мати катастрофічні соціальні та екологічні наслідки у майбутньому.


Зокрема, з 2016 по 2021 рік викиди парникових газів в еквіваленті CO 2 для біткоїнів зросли з менш ніж тонни (метричної тонни) на монету до 113 тонн на монету.


Кожен біткоїн, видобутий у 2021 році, завдав збитків клімату в розмірі 11 315 доларів США, що загалом становило близько 3,7 мільярда доларів США. І це лише за цей рік.


Його кліматичні збитки в середньому становить 35 відсотків від його ринкової вартості. А збитки клімату від біткоїна на долар були лише трохи меншими, ніж у природного газу (46 центів за долар вартості) і бензину з сирої нафти (41 цент за долар вартості).


“У сукупності результати є набором червоних прапорців для будь-якого розгляду у ролі стійкого сектору (інвестиційний чи інший). Тоді як прихильники регулярно пропонують його як свого роду цифрове золото з точки зору шкоди для клімату, він більше схожий на цифрову нафту”, – зазначили економіст-еколог з Університету Нью-Мексико Бенджамін Джонс та його колеги.


Сам майнінг біткоїнів заснований на експоненційному зростанні обчислювальної потужності, що, своєю чергою, потребує експоненційно більшої кількості електроенергії. Якби обчислювальні зусилля, необхідні для майнінгу блокчейнів, забезпечувалися відновлюваними джерелами енергії, система могла б бути стійкішою. Але сьогодні оцінки показують, що понад 60 відсотків електростанцій працюють на викопному паливі, такому як вугілля та природний газ.


“За відсутності таких змін, можливо, настав час відмовитися від звичайного підходу та розглянути можливість колективних дій, таких як посилення регулювання”, – пишуть Джонс та його колеги.


Нагадаємо, торік компанія Tesla призупинила продаж електромобілів за Bitcoin. Причиною стали екологічні збитки від майнінгу та операцій із криптовалютою.


Вартість Bitcoin перевищила 25 тисяч доларів



Новини від Корреспондент.net в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/korrespondentnet

Previous post Посли ЄС попередньо погодили нові санкції проти Росії – Reuters
Next post Де Україні шукати гроші для покриття дефіциту бюджету

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *