У Києві виявили давню Вознесенську печеру

У Києві виявили давню Вознесенську печеру

Фото: facebook.com/AmiDPerov

Печера у Києві

Активіст зізнався, що його бабуся розповідала, що у будинку є печера. Згодом йому разом із друзями вдалося знайти комплекс із чотирьох печер, вхід до двох із них замулився.


 

В історичному центрі Києва за адресою Вознесенський узвіз, 25, знайдено давню печеру, яка може зникнути через забудову. Про це повідомив експерт Центру розвитку міст Дмитро Перов.


 


За словами вчених, печерний комплекс віком сягає приблизно часів Київської Русі і за конфігурацією подібний до Варязької та Смородинової печер, також там були виявлені зображення тварин.


 


“Серед звивистих лабіринтів стародавньої печерної споруди ми знайшли анімістичні зображення тварин і графіті більш пізнього “варязького” періоду. Руна Альгіз (“куряча лапка”), риси якої можна побачити на одній зі стін комплексу, використовувалася давніми варягами як символ захисту, оберіг, символ життя”, – розповів Дмитро Перов.


 


Він зазначив, що такі символи наносилися на стіни будинку і використовувалися як оберіг.


 


Водночас археологи наголошують, що печера разом із залишками кам’яної споруди 1898 року збереглася дивом, але будівництво нового ЖК може назавжди знищити її.


 


“Печерний комплекс Віталій Кличко збирається передати під будівництво ЖК. Як зазначає Олександр Дядюк, історичну будівлю тут приватизували за підробленими документами. Тепер забудовник чекає лише на передачу землі, щоби почати будівництво тут”, – заявив Дмитро Перов.


 


 


 


 


 

Previous post Унікальна виставка кримськотатарського золота та срібла відкрилася у Києві – фото
Next post У США здійснили успішний запуск ракети-носія з українськими комплектуючими

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *