Виявлено скелет найбільшого птерозавра юрського періоду

Виявлено скелет найбільшого птерозавра юрського періоду

Фото: twitter.com/NtlMuseumsScot

У Юрському періоді мешкали птерозаври з розмахом крил до трьох метрів

Знахідка із шотландського острова Скай, що добре збереглася, змінила погляд на еволюцію давніх літаючих істот.


У Шотландії виявили останки найбільшого у світі птерозавра юрського періоду з розмахом крил приблизно 2,5 м. Про це повідомила газета The Guardian із посиланням на статтю в журналі Current Biology.


Зазначається, що скелет тварини, що добре зберігся, знайшли в 2017 році на острові Скай. Його віднесли до нового роду та виду Dearc sgiathanach.


“Коли ця істота жила близько 170 мільйонів років тому, вона була найбільшою твариною, яка коли-небудь літала, принаймні, про яку ми знаємо”, – зазначив професор Стів Брусатте з Единбурзького університету.


Спираючись на більш ранні знахідки, вчені припускали, що птерозаври юрського періоду не виростали більше 1,6-1,8 метра в розмаху крил, досягаючи набагато більших розмірів тільки в крейдяний період.


Останнє відкриття ставить під сумнів ідею конкуренції з птахами, що спочатку могло привести до буму розмірів птерозаврів.


“Птахи походять від динозаврів приблизно в той час, коли жив цей птерозавр”, – зазначив Брусатте.


Аналіз кісток тварини показав, що вона загинула у підлітковому віці, і розмах крил дорослої особини становив понад три метри. А цифрова модель мозку свідчить, що динозавр мав дуже гарний зір.


Нагадаємо, найбільшою літаючою істотою на планеті вважається представник птерозаврів Quetzalcoatlus, який мешкав на території Північної Америки 70 мільйонів років тому. Розмах його крил сягав 12-15 метрів.


Вчені описали унікальне яйце динозавра



Новини від Корреспондент.net в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/korrespondentnet

Previous post Названо напій, що допомагає уникнути проблем із серцем
Next post У Німеччині Квартал 95 назвали російським комедійним шоу, артисти обурені

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *