Земля у вогні: в ООН прогнозують зростання экстремальних лісових пожеж

Земля у вогні: в ООН прогнозують зростання экстремальних лісових пожеж

Фото: Getty Images

Лісова пожежа у Каліфорнії

У найближчі 28 років кількість руйнівних лісових пожеж збільшиться на третину, йдеться у звіті ООН.


 

У зв’язку із змінами клімату, що викликають посухи, та вирубуванням лісів кількість екстремальних лісових пожеж збільшиться на 30% протягом наступних 28 років. Про це 23 лютого повідомило агентство Reuters із посиланням на звіт Програми ООН з навколишнього середовища.


 


Як відзначають експерти, тепер лісові пожежі накривають території, які раніше не зазнавали такої загрози, наприклад, арктичну тундру та тропічні ліси Амазонки.


 


“Ми спостерігаємо значне збільшення кількості пожеж у північній Сирії, північному Сибіру, ​​східній частині Австралії та Індії”, – заявив австралійський урядовий дослідник лісових пожеж Ендрю Салліван.


 


Крім того, згідно з новим дослідженням, опублікованим у журналі Nature, виникненню масштабних пожеж сприяє зникнення прохолодних вологих ночей, які раніше допомагали гасити вогонь.


 


Як зазначили вчені, за останні 40 років температура в нічний час зростала швидше, ніж удень. Кількість теплих і сухих годинників у темний час доби, достатньої для підтримки вогню, збільшилася на 36%.


 


“Це механізм, завдяки якому пожежі стають набагато масштабнішими та екстремальнішими”, – підкреслила Дженніфер Балч, директор лабораторії Землі Університету Колорадо.


 


 


 


 


 

Previous post Вчені заявили, що васабі стимулює ріст волосся
Next post Ані Лорак запланувала два концерти у Харкові

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *