Вчені на 3D-принтері змогли надрукувати тканину ока

Вчені на 3D-принтері змогли надрукувати тканину ока

Фото: Nature

Надруковані тканини ока

За її допомогою дослідники можуть створити модель для вивчення вікової дегенерації жовтої плями та інших захворювань очей.


 

Дослідницька група з Національного інституту очей (NEI) надрукувала тканину сітківки ока на 3D-біопринтері. Про це повідомляє Nature.


 


Зокрема, вчені надрукували комбінацію клітин, які утворюють очну оболонку, що підтримує світлочутливі фоторецептори сітківки, що дозволяє отримати необмежений запас тканини для вивчення її захворювань.


 


“Механізми виникнення хвороби та її прогресування залишаються погано вивченими через відсутність фізіологічно значущих людських моделей”, – розповів автор дослідження лікар Капіл Бхарті.


 


Тому він та його колеги об’єднали три типи незрілих клітин і розмістили їх на біорозкладному каркасі. Незабаром вони почали об’єднуватись у щільну капілярну сітку, що досягла повної зрілості на сорок другий день експерименту.


 


Аналіз тканини, а також генетичне і функціональне тестування показали, що штучна тканина виглядає та поводиться так само, як справжня.


 


 


 


 

Previous post 12 тисяч чоловіків намагалися незаконно виїхати з України, 15 із них загинули
Next post На що найбільше зросли ціни в Україні за період війни

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *