До 2100 через потепління можуть зникнути до 83% льодовиків Землі

За нинішніх темпів глобального потепління до 2100 року зникнуть 68% льодовиків Землі, за найгіршого сценарію – 83%, за найкращого – трохи менше половини. Про це йдеться у новому дослідженні гляціологів, опублікованому в журналі Science.

Вчені вивчили всі 215 тисяч льодовиків Землі, за винятком щитів Гренландії та Антарктиди. Потім за допомогою комп’ютерного моделювання вони розрахували, скільки льодовиків зникне і наскільки це підвищить рівень Світового океану за різних темпів глобального потепління.

З’ясувалося, що за прогнозованого підвищення температури на 2,7°C росте 48,5 трильйона тонн льоду, що відповідає 68% усіх льодовиків. Це підвищить рівень моря на 11,5 см. Він уже збільшується через танення крижаних щитів та загального потепління води.

Таке підвищення рівня моря призведе до того, що понад десять мільйонів людей у ​​всьому світі житимуть нижче лінії припливу – це загрожує їм затопленнями.

Також масштабне танення льодовиків означає скорочення запасів води для значної частини населення планети, збільшення ризику повеней та втрату історичних місць, які зараз покриті льодом, – від Аляски до Альп.

  • Глобальне потепління значною мірою спричинене парниковими газами. За даними Всесвітньої метеорологічної організації, у 2021 році концентрація вуглекислого газу, метану та закису азоту досягла рекордних рівнів. Очікується, що за підсумками 2022 вміст цих газів в атмосфері зріс ще більше.
  • Також через глобальне потепління до 2100 року на Землі може зникнути кожен десятий вид тварин та рослин.
Previous post РУСАДА виправдало Валієву у справі про порушення антидопінгових правил
Next post Трансферний рекорд в історії українського футболу: “Челсі” купує Мудрика за 100 млн євро