Китай може спробувати захопити ділянки Місяця

Китай може спробувати закріпити за собою найбагатші на ресурси ділянки Місяця і не допустити на них США. Такі побоювання висловив директор американської космічної агенції НАСА Білл Нельсон в інтерв’ю журналу Politico.

“Це факт: ми беремо участь у космічних перегонах, – сказав Нельсон. – Нам краще стежити, щоб вони не застовпили ділянки на Місяці під виглядом наукових досліджень”. Нельсон припустив, що потім Пекін може заявити: “Тримайтеся подалі, ми тут, це наша територія”.

На 2030-ті роки Пекін планує організацію перших польотів на Місяць. Ймовірно, Китай стане другою після США країною у світі, яка зможе доставити людину на супутник.

За останні роки Китай запустив кілька місяцеходів для збирання зразків місячної поверхні, зокрема – вперше в історії – на звороті Місяця.

За даними Пентагону, до планів Китаю входить не лише відправити тайконавтів на супутник Землі, а й встановити там ретранслятор зв’язку. У США побоюються, що створивши на Місяці свою інфраструктуру Китай отримає можливість заблокувати зв’язок майбутнім космічним програмам країн Заходу.

У Китаї такі звинувачення відкидають. “Китай виступає за мирне використання космічного простору та проти гонки озброєнь у ньому”, – заявив прес-секретар посольства Китаю у Вашингтоні Лю Пеньюй.

  • США планують висадити астронавтів на Місяць до кінця 2025 року. У рамках місячної місії НАСА збирається відправити екіпаж на орбіту Місяця в 2024 році, а в грудні 2022 Місяць облетів новий космічний корабель без астронавтів.
  • Амбітну програму Місяця раніше анонсувала Росія. Колишній президент “Роскосмосу” Дмитро Рогозін обіцяв пілотований обліт супутника до 2024 року, а висадку перших космонавтів на неї – до 2030-го. Пізніше термін висадки зрушив у планах “Роскосмосу” на рік, а обльоту – відразу на чотири роки, але й ці терміни експерти вважають нереалістичними.
Previous post Власнику Facebook та Instagram загрожує штраф близько 400 млн євро
Next post Більшість українців упевнені, що війна з РФ закінчиться перемогою України протягом року або раніше – опитування