Два європейські супутники спостереження впали в океан після катастрофи ракети-носія

Два європейські супутники спостереження впали в Атлантичний океан після невдалого пуску ракети-носія “Вега-Сі” з космодрому Куру у Французькій Гвіані. Спробу запуску було здійснено в ніч 21 грудня за московським часом.

Пуск ракети-носія транслювався в ютюбі компанії Arianespace. Через 10 хвилин польоту ракета відхилилася від заданої траєкторії і зв’язок із нею було втрачено. Невідомо, чи при цьому спрацював механізм самознищення, передає Agence France-Presse.

Ракета-носій мала вивести на орбіту сучасні супутники спостереження за Землею “Плеяди Нео 5 і Плеяди Нео 6” виробництва Airbus. Передбачалося, що вони будуть використовуватися як у цивільних, так і військових цілях. Перші запущені супутники цієї серії можуть використовуватись у війні в Україні.

На момент аварії ракета-носій знаходилася на відстані 900 кілометрів від точки запуску, на висоті близько ста кілометрів. Невідомо, чи збереглися супутники після краху. Крім того, аварія ставить під загрозу майбутні європейські пуски – на час розслідування обставин того, що сталося, старти “Вега-Сі” будуть зупинені.

  • “Вега-Сі” – нова європейська ракета-носій, це був її другий запуск. Після запровадження проти Росії санкцій за війну в Україні “Роскосмос” відмовився надавати Європейському космічному агентству російські ракети-носії “Союз”. Частину пусків “Вега-Сі” мала взяти на себе, частина дісталася американській корпорації SpaceX.
  • У грудні зійшов з орбіти і згорів в атмосфері за два місяці після запуску російський військовий супутник “Космос-2560”. Імовірно, це міг бути супутник спостереження, а те, що трапилося, — аварією.
Previous post Київ вимагає виключити Ганну Щербакову із номінантів на приз ISU
Next post Заблоковано схему масштабного розкрадання продуктів харчування для військових, – ГБР. ФОТОрепортаж