Необхідно перевірити ще 754 тисячі гектарів землі: що гальмує процес розмінування Миколаївщини

Більш як чотири тисячі гектарів землі та майже п’ятсот об’єктів розмінували від початку великої війни на Миколаївщині. І це лише робота піротехніків ДСНС.

Над зачисткою області працюють ще поліцейські, військові та фахівці із семи світових організацій з гуманітарного розмінування. Перевірити необхідно ще 754 тисячі гектарів землі. Коли регіон буде безпечним та що гальмує процес розмінуванняМарина Михайловська дізналась.

До гучних вибухів жителі деокупованої Снігурівської громади вже звикли. Тут регулярно проходять планові підриви вибухонебезпечних предметів. За тиждень піротехніки зібрали неабиякий врожай“.

Владислав Зідрашко – начальник відділення піротехнічних робіт гуманітарного розмінування ГУ ДСНС в Миколаївській обл.:

Мінометні міни Але накасетний блок, ПТУР, постріли до РПГ, вибухівки.

На території лише однієї громади працюють піротехніки Миколаївщии, Закарпаття, Одещини та Київщини.

Владислав Зідрашко – начальник відділення піротехнічних робіт гуманітарного розмінування ГУ ДСНС в Миколаївській обл.:

Зараз працюємо по зверненням, працюємо зі зверненнями громадян, тих, хто повертається додому, ті, хто виявляють упавші, прилетівші вибухо-небезпечні предмети.

Піротехніки пояснюють: окупанти на захопленій території мінували так, щоб помітити і знешкодити боєприпаси було неможливо. Зокрема, недавно молоковоз підірвався на одній з мін, якими за певною схемою була всіяна ґрунтприблизноvka.

Юрій Слющенко – відділу гуманітарного розмінування ГУ ДСНС в Миколаївській обл.:

Ті, які ми знайшли на тій дорозі, були по-перше, у пластиковому корпусі, що майже унеможливлює їх винайдення за допомогою металошукача. По-друге, вони були на значній відстані. Керуючись схемою, що ми знаємо, як правильно шукати і знали, де вже були підриви, фактично інші міни шукали ручним методом.

Знешкоджувати такі підступні подарункиворога піротехніки часто вчилися одразу на практиці. Фахівці зіштовхнулися з великою кількістю невідомих їм раніше боєприпасів. Вони були непрогнозовані і самовільно спрацьовували, згадує Микола. В його підрозділі травмувалися троє людей. А він сам минулої весни залєдве не втратив руку.

Микола Полєжаєв – заступник начальника частини піротехнічних робіт та гуманітарного розмінування ГУ ДСНС в Миколаївській обл.:

Це був касетний боєприпас. Він мав самоліквідатор. Спрацював. Мене врятували заходи безпеки і те, що я був одягнений у важкий захисний костюм.

Напередодні літнього сезону піротехніки нагадують про небезпеку в акваторії області – і через мінування ворогом, і через обстріли. Від купання у ріках та морі радять відмовитися. Наразі обстежують та розміновують водойми за допомогою сучасної техніки – підводного дрона та гідрографічного апарата. Втім, проблем додає течія.

Юрій Слющенко – начальник відділу гуманітарного розмінування ГУ ДСНС в Миколаївській обл.:

Доасети легкі. Якщо навіть зараз ми обстежуємо дно, вірогідність того, що течією не принесе нових, які були на іншій глибині, таких гарантій ніхто не дасть.

На жаль, травмуються й місцеві жителі. Передусім через необачність.

Юрій Слющенко – начальник відділу гуманітарного розмінування ГУ ДСНС в Миколаївській обл.:

Внаслідок цих інцидентів загинуло 5 осіб та ще 31 людина травмована. В тому числі 3 дитини.

Скільки триватиме розмінування Миколаївщини, піротехніки прогнозувати не беруться. До того ж наразі невідомо, який обсяг робіт на них чекає на території досі окупованого Кінбурнського півострова.

Previous post Телефон швидко розряджається в стані спокою – чому та що робити
Next post Новим очільником НАТО може стати жінка: деталі