Укриття в Києві мають бути відчиненими цілодобово – Поворозник

Міська влада Києва ініціює, щоби власники укриттів несли відповідальність у разі, якщо вони зачинені, заявив в ефірі Радіо Свобода перший заступник голови Київської міської державної адміністрації Микола Поворозник.

Наразі, за його словами, такої відповідальності немає.

«Від моменту оголошення тривоги і до падіння уламків проходять лічені хвилини. І нам потрібно шукати варіанти роботи укриттів. У моєму розумінні, вони мають бути відкриті цілодобово, що потребує цих чи інших організаційних рішень. Їх є багато у приватній власності, які мають працювати також як бомбосховище, як укриття в підвальних, напівпідвальних приміщеннях. На сьогоднішній день відповідальності за те, що вони не відкриті, взагалі немає», – сказав Поворозник в ефірі програми «Свобода.Ранок».

За його словами, міська влада Києва вже звернулася до Верховної Ради, щоби зобов’язати власників укриттів залишати їх відчиненими.

Щодо випадку в Деснянському районі Києва, де, ймовірно, люди не могли потрапити в укриття під час повітряної тривоги, і як наслідок потрапили під уламки, Поворозник сказав, що усі міські служби, а також мер Віталій Кличко виїхали на місце події і з’ясовують, чому не було доступу до укриття в поліклініці.

За даними Київської міської військової адміністрації, внаслідок падіння уламків запущених Росією ракет в Києві вранці 1 червня загинули троє людей, з них одна дитина, ще 11 зазнали поранень. Пізніше стало відомо, що в Деснянському районі міста загинули 33-річна жінка і 34-річна жінка з 11-річною дочкою.

Радіо Свобода на місці падіння уламків у Деснянському районі поспілкувалося з одним із очевидців. Чоловік на ім’я Ярослав представився чоловіком однієї із загиблих. За його словами, укриття в поліклініці було зачинене.

Як розповіли кореспонденту інші місцеві, охоронець пояснював, що не може швидко ходити через хвору ногу. Інших укриттів у цьому районі немає.

Мер Віталій Кличко заявив, що відповідальність за роботу укриття несе керівник медзакладу і голова району, «який має контролювати роботу укриттів, що є на мапі міста і повинні працювати».

За словами Кличка, рішення щодо дій відповідальних осіб будуть ухвалені сьогодні.

Повітряні сили повідомили, що війська протиповітряної оборони збили всі 10 ракет «Іскандер».

Previous post ISW прокоментував можливе повернення «кадирівців» на фронт в Україні
Next post Чоловік вижив після нападу крокодила