Україна може мати користь від наслідків заколоту Пригожина і невизначеного майбутнього його ПВК – Інститут вивчення війни

Нинішня гра влади Володимира Путіна, Олександра Лукашенка та Євгена Пригожина ще не закінчилася і матиме короткострокові та довгострокові наслідки, які можуть принести користь Україні, переконані американські аналітики з Інституту вивчення війни (ISW).

«Реакція Кремля на наслідки збройного заколоту Пригожина вказує на більш вигідні умови для України порівняно з ситуацією до 24 червня», – кажуть в ISW.

Експерти кажуть, що поки незрозуміло, чи буде міноборони Росії розформовувати загони «вагнерівців» та переводити їх особовий склад до регулярних частин російської армії. Але така кардинальна реорганізація була б рівносильною розпуску ПВК «Вагнер» в Україні як окремої одиниці та «ліквідувала б унікальну бойову силу, яку ПВК «Вагнер» розвинула для себе в Україні».

«Кампанія Кремля, спрямована на знищення репутації Пригожина та, можливо, розпуск сил ПВК «Вагнер» в Україні зменшує ймовірність того, що Путін оголосить нову хвилю мобілізації резерву найближчим часом», – зазначають американські аналітики.

ПВК «Вагнер» Євгена Пригожина здійснила спробу збройного заколоту в Росії 24 червня через нібито намір Кремля розпустити компанію. Зрештою Пригожин заявив про відмову від руху на Москву та заявив, що його підлеглі «йдуть у зворотному напрямку до польових таборів». Переговори про припинення заколоту відбулися за посередництва Олександра Лукашенка.

Російські медіа повідомили, що кримінальну справу проти засновника «Вагнера» через збройний заколот у Росії закрили. Президент РФ Володимир Путін 26 червня заявив, що учасники угруповання мають вибір: підписати контракт зі збройними силами Росії, залишити службу чи «піти в Білорусь», куди за повідомленнями, відправився Пригожин.

Previous post Генерал Суровікін знав про плани Пригожина щодо заколоту – NYT
Next post Кадирівець у кепці Louis Vuitton — що про нього пишуть у мережі, фото та реакція