Набрали чинності нові санкції ЄС проти Білорусі за підтримку Росії у війні проти України

Євросоюз опублікував рішення про нові санкції, якими ввів додаткову заборону «на експорт вогнепальної зброї та боєприпасів, а також товарів і технологій, придатних для використання в авіаційній та космічній промисловості». Таким чином санкції проти Білорусі приведені у відповідність до обмежувальних заходів, запроваджених проти Росії.

26 липня Комітет постійних представників Євросоюзу погодив запровадження нових санкцій проти Мінська «через ситуацію в країні та причетність Білорусі до російської агресії проти України».

Зокрема, рішення Ради Європейського Союзу передбачає такі заходи:

  • Заборона продажу, постачання, передачі або експорту в Білорусь вогнепальної зброї, її частин і необхідних комплектуючих, а також боєприпасів до неї.
  • Заборона на продаж, постачання, передачу або експорт до Білорусі товарів і технологій, які можуть сприяти військово-технічному зміцненню Білорусі або розвитку її оборонного потенціалу та гарантуванню безпеки.
  • Заборона на продаж, постачання, передачу або експорт до Білорусі певних типів напівпровідникових приладів, інтегральних схем, камер та оптичних компонентів, інших електричних/магнітних компонентів та електронних пристроїв.
  • Заборона на продаж, постачання, передачу або експорт до Білорусі товарів і технологій, придатних для використання в авіаційній або космічній промисловості, включаючи авіаційні двигуни та їх частини.
  • У рішенні також описана номенклатура забороненої до експорту електроніки. Мова йде про ті її види, які сприяють розвитку оборонного потенціалу та гарантують безпеку Білорусі, а також про ті види електроніки, які Росія використовує для війни проти України, які сприяють розвитку оборонного потенціалу та виробництва зброї в Росії.

Рішення ЄС не передбачає пом’якшення санкцій щодо експорту білоруських добрив. Низка країн ЄС прагнули цього пом’якшення.

Раніше ЄС запровадив шість пакетів санкцій проти Білорусі, востаннє – понад рік тому, у червні 2022-го.

Previous post Путін заявив, що всі чиновники мають їздити на російських автомобілях
Next post неординарна виставка про Крушельницьку на оперному «Фестивалі Пуччіні»