Лавров заявив про відмову Росії й Китаю від санкцій проти КНДР

Москва і Пекін відмовляться від санкцій щодо Північної Кореї, заявив міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров. За його словами, санкції «запроваджувалися в геть іншій геополітичній обстановці». Заява пролунала після зустрічі лідера Північної Кореї Кім Чен Ина з президентом РФ Володимиром Путіним, відео виклав у телеграмі кореспондент каналу «Росія».

Міжнародні санкції проти КНДР за розвиток ядерної та ракетної програми запроваджувалися Радою безпеки ООН, Китай та Росія його постійні члени. Країни Заходу неодноразово підозрювали, що Росія й Китай можуть порушувати санкційний режим, за який самі голосували.

Пекін заяву Лаврова наразі не коментував. Російське МЗС 13 вересня анонсувало поїздку до Москви голови китайського Міністерства закордонних справ Вана І.

13 вересня Кім Чен Ин, який перебуває в Росії, заявив, що КНДР хоче розвивати відносини з Москвою, оскільки завжди підтримувала «всі рішення президента Путіна й уряду Росії».

На офіційному обіді на свою честь Кім запропонував випити «за товариша Володимира Володимировича Путіна» і «висловив упевненість у перемозі армії та народу Росії над «зборищем зла», що має ілюзію про гегемонію».

КНДР одна з двох країн, разом із Сирією, які відкрито підтримують Москву у війні з Україною. До повномасштабного вторгнення 2022 року Північна Корея посідала третє місце у світі за кількістю введених проти неї міжнародних санкцій. Тепер – четверте, її та Сирію з Іраном випередила Росія.

Previous post Уповноважений з питань зниклих безвісти Котенко повідомив про рішення піти у відставку
Next post У Росії звільненого за обміном зі США «торговця смертю» Віктора Бута обрали місцевим депутатом