Віцепрем’єр РФ, мер Москви, актори – стали відомі імена фігурантів нового чорного списку ЄС

Міністри закордонних справ країн-членів Європейського союзу 18 липня погодили запровадження чергового раунду санкцій проти Росії.

Він включає в себе відмову від купівлі російського золота – про це ембарго раніше домовилися країни «Групи семи», а також розширення списку товарів подвійного призначення, заборонених до експорту. Серед них, згідно з документом, що опинився у розпорядженні Радіо Свобода, – сльозогінний газ, водомети, які Росія використовує для розгону мирних демонстрацій, а також поліцейські шоломи, щити, чорнила для зняття відбитків пальців.

У розпорядженні Радіо Свобода опинився і документ із прізвищами осіб, на яких можуть накласти персональні санкції. Всього – 47 прізвищ, серед них, зокрема, російський актор і режисер Сергій Безруков, що підтримував російське вторгнення до України, і його колега Володимир Машков, що виступав за визнання Росією «незалежності» угруповань «ЛДНР» й анексію Кримського півострова.

Санкції поширять, згідно з документом, і на першого віцепрем’єра Росії Андрія Бєлоусова, якого в Євросоюзі вважають особою із найближчого оточення президента РФ Володимира Путіна «протягом багатьох років, і він відіграє впливову роль в уряді Російської Федерації».

На наступний день після повномасштабного вторгнення, 25 лютого, йдеться у проєкті рішення Ради ЄС, він був присутнім на нараді в Кремлі і просив олігархів, що там зібралися, продовжити співпрацю з підсанкційними банками.

Нинішньому меру Москви Сергію Собяніну також загрожують санкції. У документі Ради ЄС згадано, що він має «тісні зв’язки з Володимиром Путіним», і після цього формулювання є посилання на біографію Собяніна: у 2005-2008 роках він очолював адміністрацію російського президента, потім був віцепрем’єром у його Кабміні, а зараз є членом російського Радбезу.

Серед кандидатів у персони нон ґрата – також особи, яких українські правоохоронні органи вважають колаборантами. Серед них – Костянтин Іващенко, якого після окупації Маріуполя у квітні ватажок угруповання «ДНР» призначив мером захопленого Росією міста. Також – Олександр Кобець, призначений російською владою наприкінці квітня виконувати обов’язки мера окупованого Херсона. Таким чином, ідеться в документі Ради ЄС, вони «просували політику, що підриває територіальну цілісність, суверенітет і незалежність України».

У згаданих списках – 47 фізичних осіб і дев’ять юридичних.

На території ЄС вже заморозили майже 14 мільярдів євро активів підсанкційних фізичних осіб.

У відповідь на повномасштабну російську агресію Євросоюз ухвалив уже шість пакетів санкцій щодо Росії. 21 червня президент України Володимир Зеленський заявив, що сьомий пакет санкцій Європейського союзу потрібен якнайшвидше.

Previous post Резніков анонсував «дуже хороші новини» після розмови з міністром оборони США
Next post Російським вчителям обіцяють “високий заробіток” в Україні – ЗМІ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *