Франція надасть Україні до 3 млрд євро військової допомоги

До трьох мільярдів євро військової допомоги Франція надасть Україні вже цього року. Всебічна підтримка нашої країни у війні з росією – пріоритет для офіційного Парижа. На цьому наголосила Президентка Національної асамблеї Франції Яель Брон-Піве. Голова французької делегації Національних зборів виступила перед українським парламентом. В емоційній промові згадала тісні історичні зв’язки між нашими країнами та подякувала українцям за мужність, з якою ми боремося не лише на воєнному, а й на дипломатичному фронті. Своєю чергою, голова Верховної Ради Руслан Стефанчук наголосив, що підтримка Франції для нашої країни дуже важлива.

Руслан Стефанчук, Голова Верховної Ради України:

Висловлюємо глибоку вдячність Франції за те, що вона однією із перших надала Україні боєприпаси зразка НАТО. Створила коаліцію артилерій, коаліцію з постачання далекобійних ракет і авіабомб. Стала ініціатором танкової коаліції. Підтримувала формування коаліції літаків. Будувала й будує для України корвети та катери. Стала першою державою, яка направила спеціалістів для розслідування і документування на деокупованих територіях України воєнних злочинів, які скоєні росією.

Яель Брон-Піве, Голова Національних зборів Французької Республіки:

Запевняю вас, що ця підтримка є і буде довгостроковою, до неї додається також економічна та фінансова допомога, не враховуючи необхідну гуманітарну допомогу для реагування на надзвичайні ситуації з більш ніж 300 млн євро, витраченими безпосередньо через неурядові організації, агенції ООН або міжнародні організації. А на французьких теренах хвиля солідарності дозволила прийняти близько 100 тисяч біженців. Наші місцеві громади мобілізувалися, аби забезпечити навчання у школах для 18 тисяч українських дітей. У цьому контексті я з гордістю можу сказати, що національні збори Франції від самого початку, як і де я головую, не стояли осторонь.

Під час зустрічі із головою Національних зборів Французької Республіки Яель Брон-Піве, Руслан Стефанчук наголосив на важливості підписаної двосторонньої безпекової Угоди, яка діятиме наступні 10 років. Сторони також обговорили співпрацю в оборонній сфері. Зокрема, подальше постачання озброєння та військової техніки, а також започаткування спільних проєктів з виробництва зброї. Окремий акцент було зроблено на підтримці прагнень України до ЄС та НАТО й актуальності реалізації Української Формули миру. По завершенню зустрічі, Спікер Парламенту Руслан Стефанчук та Президентка Національних зборів Франції Яель Брон-Піве зробили спільну заяву для преси.

Руслан Стефанчук, Голова Верховної Ради України:

Наші парламенти можуть співпрацювати в багатьох напрямках, в тому числі з багатьох рішень, пов’язаних з санаційним режимом, пов’язаних з рф, пов’язаних із замороженням і використанням активів рф, а також інша низка саме парламентських активностей.

Яель Брон-Піве, Голова Національних зборів Французької Республіки:

Підтримка з боку Франції насправді має багато вимірів і надається в різних площинах: дипломатичній, економічній, гуманітарній, військовій, фінансовій. І запевняю вас, це триватиме й надалі, так само відповідь на будь-які потреби, які ви матимете у цій складній ситуації.

Михайло Цимбалюк, народний депутат України, фракція “Батьківщина”:

Франція – це держава, яка володіє ядерною зброєю в Європейському Союзі. Це держава, яка має найбільшу армію в Європейському Союзі, крім Сполучених Штатів. І це важливо. Франція має свої технології, і вона є першою у світі за ракетним виробництвом повного циклу, літакобудуванням військових повного циклу, кораблів теж повного циклу. Це серйозна держава, і нам важливо, щоб була не тільки співпраця в плані надання зброї, боєприпасів, а також технології, будівництва, створення спільних підприємств по виробництву зброї, в тому числі в деяких сусідів Європейського Союзу близьких до нас і також в Україні.

Арсеній Пушкаренко, народний депутат України, фракція “Слуга Народу”:

Сьогодні ми бачимо, що пан Макрон активізував внутрішню європейську дискусію. Сьогодні Франція відстоює, сьогодні спікерка про це згадувала, саме те, щоб європейський континент, європейські держави були більш спроможні військово захистити себе, захистити континент, захистити європейську архітектуру безпеки. Але все це в комплексі, сьогодні ця дискусія тільки посилює підтримку України.

Тарас Батенко, народний депутат України, депутатська група “За майбутнє”:

Франція на вустах вже довгий час. Ми вдячні Франції за ту підтримку, яку вона надала у попередні роки повномасштабного вторгнення. За те, що вона стала фронтменом і лідером із забезпечення України зброєю. Лідером кількох коаліцій: насамперед, коаліції артилерійської, протиповітряної, танкової коаліції, які зараз формуються в рамках “Рамштайну”.

Previous post Субсидія в Україні — пенсія за який місяць вплине на суму допомоги
Next post Сирський поговорив з головним генералом США: Пріоритети – бомбардування росіян та фортифікації | новини України