Контрабандний “Старлінк”: які схеми використовує москва, щоб отримати супутникові термінали

Контрабандний “Старлінк”. На фронті, з російського боку, зараз налічують вже сотні супутникових терміналів від Ілона Маска – переконують опитані нами експерти. Але що цікаво: кремль відхрещується, мовляв, на росію їх не постачають, тому і офіційно використовувати росіяни їх не можуть. “SpaceX” теж божиться, що жодного обладнання в рф не продавала. Які сірі схеми використовує москва, щоб отримати “Старлінки”? І які рецепти існують, щоб перекрити ці контрабандні канали? В усьому розібрався наш спеціальний кореспондент у Сполучених Штатах Дмитро Анопченко.

Це кадри чергових запусків компанії Ілона Маска. Окрім підготовки польотів у далекий космос, станом на зараз він уже вивів на орбіту 5 з половиною тисяч сателітів системи “Старлінк”. Це мобільний інтернет, що є доступним у сімдесяти країнах світу. Скрізь, крім росії.

Компанія Макса запевняє: до рф жодного комплекту не продали. Але в реальності “Старлінків” на лінії фронту, з російського боку, дедалі більше. Колись перші кілька терміналів із Африки привезли для себе вагнерівці. Винятково для зв’язку. Скільки “Старлінків” росіяни контрабандою доправили на фронт – зараз точних цифр немає, але йдеться про сотні терміналів, – вважають у голландському проєкті “ORYX”, який підраховує втрачену росією зброю і техніку.

Якуб Яновський, аналітик проєкту “ORYX”:

За нашими оцінками, росіяни зараз використовують кілька сотень терміналів “Starlink”, виходячи з того, що ми промоніторили з їхніх соціальних мереж і вивчивши обмеження, із якими вони стикаються.

За даними американської преси, ЗСУ мають на фронті незрівнянно більше – понад 20 тисяч “Старлінків”. Кирило Буданов офіційно визнавав, що термінали від Маска працюють по всій лінії боєзіткнення. Це дає змогу і оперативно віддавати накази, і отримувати потрібні дані в режимі реального часу. Коли в штабі онлайн бачать на великому екрані те, що й український офіцер у себе на планшеті, чи оператор дрона на моніторі. І коли для безпілотників саме з використання сигналу “Старлінка” організовується радіоканал великої відстані та ще й стійкий до “заглушки”. Саме ці переваги, які має Київ, захотіли для себе і в москві.

Дмитро Анопченко, кореспондент:

На запитання, а звідки з російського боку на лінії фронту беруться американські “Старлінки”, не варто довго шукати відповідь. Достатньо зайти в інтернет, де десятки сайтів, на яких ці супутникові термінали й продаються. Або в самій росії, або із доставкою в рф. Причому з гарантією розв’язання супутніх питань: як привезти, під’єднати, проплатити. Навіть місяць безплатного користування дають.

Усі відкрито, ніхто не ховається, просто у мережі дають свої телефони. Ціна – дві тисячі 700 доларів за комплект. Я зателефонував, звісно ж, під вигаданим ім’ям та з іншого номера – з кількома продавцями. Вони запевняють, що термінали оригінальні, у повній комплектації. Готові зробити знижку, якщо придбаєш оптом. Ось яке голосове повідомлення прислав мені один із менеджерів.

Жодних проблем не буде! Вам нічого реєструвати не треба. Вони приходять вже зареєстровані, з повністю готовим акаунтом. У Вас який-небудь поляк буде записаний власником.

Вражає, що цю схему теж особливо не приховують! Під час активації терміналу, а робиться це часто у ЄС, власником записують будь-якого реального європейця, ім’я якого взяли з телефонного довідника, або просто прізвище з генератора імен. Якщо банківська картка, якою платять, дійсна, то виробник нічого більше не перевіряє. Навіть відповідність імені на кредитці – записаному в документах формального власника.

Якуб Яновський, аналітик проєкту “ORYX”:

“Спейс Ікс” не має правоохоронних функцій, у них немає способу перевірити документи чи адресу якоїсь особи. Все, що вони контролюють, – чи дійсна кредитна картка. Тобто інформація обмежена. Ну, а купити термінали в багатьох місцях можна просто за готівку.

Чому нелегальні прилади просто не відключити? З’ясувалося, це не так просто. Якщо з космосу заблокувати поширення сигналу на якійсь фронтовій території, це може “зачепити” і українські термінали. Кожним “променем” “Старлінк” покриває на Землі квадрат у 24 кілометри! І в цій зоні взяти сигнал може хто завгодно, у кого є активний термінал. Тому уявіть, наприклад, Маск піде назустріч, десь таки не буде покриття – його вимкнуть вручну. А потім ЗСУ відвойовують цей населений пункт. І самі залишаються без сигналу!

У який спосіб розв’язати цю проблему – міркує група дослідників Техаського університету  на чолі з професором Тодом Хамфрісом. З ним я теж зв’язався. Вчений переконаний: росія мухлює і підміняє дані. Використовує обхідні шляхи, щоби змусити систему “думати”, ніби термінали перебувають на території, яку контролює Україна. І це ускладнює завдання. Професор також каже, що компанія Маска навряд чи захоче щодня з’ясовувати, де саме проходить лінія фронту, бо найменша помилка може поставити під удар українські підрозділи. Тому технічного рішення поки що немає. Утім, є інше. Адміністративне. Створити “білий список” самих терміналів, в який внести все, що мають ЗСУ. Є технологія, коли відключають крадені смартфони. Так і тут – вимикатимуть не сигнал взагалі, а лише контрабандні “Старлінки”, які є в росіян, і які вони привезли на фронт.

Якуб Яновський, аналітик проєкту “ORYX”:

Україна збере ідентифікатори тих терміналів, які використовують поблизу лінії фронту. І в цих районах “Starlink” дозволив би обслуговувати лише термінали з “білого списку”. Тоді й щодо тих терміналів, що працюють на решті території України, не варто хвилюватися. Технічно – Україна створює базу даних, ділиться ними зі “SpaceX”.  А ті відмовляють в обслуговуванні “сірих” терміналів. Так, для реалізації знадобиться певний час, але технічно це можливо.

Якуб вважає – це може спрацювати. В ідеї багато прихильників, її реально втілити за 3-4 місяці. І Україна вже зараз має почати переговори і з партнерами у Вашингтоні, і з самою компанією-виробником. Звернутися до Пентагону чи напряму до “SpaceX”, як пропонує наш експерт, шлях загалом реальний, утім, непростий і довгий. Але несподіваний поворот подій тут, на Капітолійському пагорбі. Коли ось цього листа одразу кілька конгресменів надіслали особисто Ілону Маску. І в ньому вимагають дати пояснення Конгресу. А це вже означає, що питання набуває статусу національного масштабу, національної безпеки. Тому і вирішення має прискоритися.

Previous post Яке сьогодні свято 29 березня 2024 — що не можна робити у День берези, традиції
Next post ЗСУ: Росія випустила 99 “шахедів”, Кинджалов, Іскандерів, Х-59 та Х-101. Збито 84 цілі | новини України