До Румунії прибули три нідерландські F-16, на яких навчатимуться українські пілоти – Міноборони

До навчального центру в Румунії прибули три винищувачі F-16 Королівських ВПС Нідерландів, на яких навчатимуться українські пілоти, повідомив у мережі X міністр оборони Ангел Тилвар.

«Через кілька місяців після відкриття Навчального центру F-16 румунські пілоти вже проходять підготовку, а незабаром до них приєднаються і українські пілоти», – написав міністр.

Також міністерка оборони Нідерландів Кайса Оллонгрен зазначила, що румунський навчальний центр «ілюструє важливість об’єднання зусиль в Європі».

Раніше міністр закордонних справ Норвегії Еспен Барт Ейде на брифінгу у Києві розповів, що Норвегія разом з данськими й нідерландськими партнерами готується передати Україні винищувачі F-16 «з більш дальніми ударними можливостями» і найновішим озброєнням.

За даними видання The New York Times, Україна може отримати до липня лише шість із приблизно 45 винищувачів F-16, обіцяних західними країнами. Очікується, що до літа цього року будуть готові 12 льотчиків – це менше, ніж повна ескадрилья. Наступна партія із восьми українських льотчиків має прибути до Данії наприкінці літа, проте неясно, коли вони розпочнуть навчання в Румунії, наголошував NYT.

Міністерство оборони Данії повідомляло, що країна передасть Україні винищувачі F-16 цього літа. У відомстві зауважили, що встановити чіткий графік передачі винищувачів F-16 важко, тому що «є кілька умов, які повинні бути виконані для того, щоб Україна могла використовувати надані літаки».

Влада України неодноразово заявляла, що поява західних винищувачів в Україні може змінити ситуацію на полі бою, адже Росія має «повну перевагу в небі» на окупованих територіях.

Previous post Комітет розвідки США закликає Конгрес до кінця тижня схвалити допомогу Україні
Next post Зеленський звернувся до ключових світових фінансистів з важливим закликом