Більше половини українців новини про війну дізнаються з телеграму, 37% дивляться телемарафон – соціологи

Про події російсько-української війни 53% українців дізнаються із телеграм-каналів – це найпопулярніше джерело інформації згідно із даними загальнонаціонального опитування, проведеного Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва спільно із соціологічною службою Центру Разумкова з 21 по 27 березня 2024 року.

Друге та третє місця ділять міжособистісні контакти (родичі, друзі, знайомі – 42%) та YouTube (40%). Телемарафон «Єдині новини» використовують для отримання такої інформації 37% опитаних, йдеться в результатах оприлюднених соціологами 18 квітня.

За даними опитування, найпопулярнішим телеграм, як джерело інформації, є для наймолодших респондентів – з нього дізнаються новини 73% українців віком до 30 років. Також наймолодші респонденти дуже рідко користуються джерелом «Єдині новини», але зі збільшенням віку його популярність зростає, в найстарішій віковій групі воно стає домінуючим (ним користуються 64% опитаних старших 60 років).

Телеграм-канали посідають першість за популярністю в усіх регіонах України. Телемарафон менш популярний на Півдні та Сході, але й на Заході та в Центрі на нього орієнтуються менше половини мешканців.

Відповідно до опитування, орієнтація на ті чи ті канали отримання інформації про війну залежить від рівня освіти респондентів. Зокрема, серед осіб із середньою чи неповною середньою освітою переважає орієнтація на телемарафон «Єдині новини» (49%) та спілкування з іншими людьми (48%). Натомість серед респондентів з високим рівнем освіти домінують телеграм-канали (61%) та YouTube (45%). Що стосується телемарафону, то його використання зменшується з підвищенням рівня освіти – лише 29% опитаних з вищою освітою.

Також соціологи роблять висновок, що рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким. Офіційним джерелам довіряють 39% опитаних (повну довіру висловили лише 6%). Втім, частка тих, хто офіційним джерелам довіряє, перевищує частку тих, хто не довіряє – останніх 29%

Раніше Київський міжнародний інститут соціології повідомляв, що довіра до телемарафону «Єдині новини» продовжує знижуватися: у грудні 2023 року 43% опитаних українців довіряли телемарафону, а не довіряли – 38%. Станом же на початок лютого 2024 року, частка тих, хто довіряє, знизилася до 36%. Натомість до 47% зросла частка тих, хто йому не довіряє.

Опитування методом face-to-face проводилося з 21 по 27 березня 2024 року у Вінницькій, Волинській, Дніпропетровській, Житомирській, Закарпатській, Запорізькій, Івано-Франківській, Київській, Кіровоградській, Львівській, Миколаївській, Одеській, Полтавській, Рівненській, Сумській, Тернопільській, Харківській, Херсонській, Хмельницькій, Черкаській, Чернігівській, Чернівецькій областях та місті Києві (у Запорізькій, Миколаївській, Харківській, Херсонській областях – лише на тих територіях, що контролюються урядом України та на яких не ведуться бойові дії). Опитано 2020 респондентів віком від 18 років. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%.

Previous post США та Британія запровадили нові санкції у відповідь на атаку Ірану на Ізраїль
Next post Скільки українців підтримують введення військ НАТО до України: результати опитування — Укрaїнa