Комітет ВР розгляне звернення медійників щодо звільнення Гуменюк – Юрчишин

До комітету з питань свободи слова у Верховній Раді звернулися понад 150 медійників, які вимагають звільнити голову Об’єднаного координаційного центру Сил оборони півдня України Наталію Гуменюк, написав у телеграмі голова комітету народний депутат Ярослав Юрчишин.

«Лист від понад 150 медійників не може залишатися без реакції влади. На найближчому засіданні комітету ми розглянемо це питання. Пропонуватиму колегам звернутися до Генерального штабу», – вказано у дописі.

За словами медійників, їхній діяльності перешкоджають на південному напрямку. Серед таких випадків, пише Юрчишин, недостатнє висвітлення підриву росіянами Каховської ГЕС. Через це світові медіа шукали інформацію про руйнування дамби в російських джерелах.

«Я повністю підтримую думку, що безпека наших військових – це перший пріоритет. Однак саме ми маємо давати можливість висвітлювати російські злочини та подвиги наших захисників і захисниць. Якщо ми не будемо говорити про війну – про неї світу розкаже ворог. І подача інформації буде точно не на нашу користь», – написав народний депутат.

Раніше в ефірі Радіо Свобода (програма «Свобода.Ранок») Гуменюк прокоментувала заклик медійників усунути її від керівництва комунікаційним напрямком «Південь». Вона заявила, що доказів журналісти не навели, а пресцентр Сил оборони півдня не порушив жодних наказів командування.

«Те, що закидається про невисвітлення наслідків трагедії Каховської ГЕС – це абсолютна неправда. Було відпрацьовано понад 800 запитів протягом одного тижня в спрощеному порядку», – твердить Гуменюк, але додає, що це робилося «з огляду на безпеку операцій».

У поширеному 16 квітня зверненні до ЗСУ та Міноборони українські та іноземні медійники стверджують, що Гуменюк забороняє висвітлювати воєнні злочини РФ в її зоні відповідальності та вимагають забезпечити доступ до районів Херсонщини. Заяву підписали об’єднання українських медіа «Медіарух», громадська організація «Детектор медіа», а також понад 100 представників українських та іноземних медіа.

Previous post «Ви можете нам у книжках понаписувати «Слава Росії». Що відомо про конфлікт із переселенцями в Тернополі
Next post Чому у США різна реакція на Україну та Ізраїль? Українці в Америці просувають свої особисті інтереси, а євреї лобіюють інтереси держави