продаж картин Медведчука, які мають музейне значення, буде зупинений

У п’ятницю 19 квітня відбулося засідання Комісії з питань проведення конкурсного відбору юридичних осіб, які здійснюють реалізацію арештованих активів – про це заявило Агентство з розшуку, повернення та менеджменту активів 19 квітня.

Комісію очолює заступник голови АРМА Грігол Катамадзе, до неї входять представники Агентства, Міністерства юстиції та Міністерства економіки. Зокрема, на засіданні йшлося про продаж арештованих картин колишнього народного депутата Віктора Медведчука.

«Рішенням Комісії оголошено про початок конкурсу та визначено дату оголошення переможця – 9 травня 2024 року», – йдеться в повідомленні.

Читайте також: «Майбах» та колекційні годинники Медведчука виставлять на продаж – АРМА

Зокрема, на засіданні Катамадзе повідомив, що АРМА надіслало листа до Міністерства культури та інформаційної політики із пропозицією залучення експертів до проведення експертизи щодо картин.

«У випадку встановлення в колекції картин, які становлять культурну цінність для держави, або визначення їх предметами музейного значення, Комісія Агентства може прийняти рішення щодо призупинення процедури продажу таких полотен», – заявляє АРМА.

Агентство пояснює з посиланням на голову комісії, що воно обирає не покупця, а юридичну особу на майданчику «Прозоро.Продажі», яка буде продавати актив.

Пресслужба АРМА також цитує заступника голови Комісії Станіслава Петрова, за словами якого, в разі виявлення у колекції картин, які становлять культурну цінність, Комісія ухвалить рішення щодо призупинення процедури їх продажу та вжиття заходів щодо їх збереження для держави.

Читайте також: Російська мережа впливу на чолі з Медведчуком. Про що свідчить викриття в Чехії?

«Сприяння для фахівців Мінкульту як з нашого боку, так і з боку майданчика для підготовки аукціону буде повне та всебічне», – додав Петров.

Напередодні Міністерство культури закликало АРМА провести експертизу робіт, вилучених у Медведчука, та передати цінні картини до українських музеїв, чиї колекції постраждали внаслідок війни або були викрадені під час окупації.

Зокрема, Мінкульт вказав на те, що протягом понад 20 років держава не виділяє бюджетні кошти на поповнення колекцій музеїв державної та комунальної власності. При цьому після початку російської агресії в 2014 році Музейний фонд України «втратив понад 1 700 000 предметів, які Росія викрала, знищила чи пошкодила».

Голова АРМА повідомила 17 квітня, що Агентство готує до реалізації 264 картини, що належали Віктору Медведчуку. За її словами, усі кошти від продажу полотен поповнять держбюджет України.

Previous post У Дніпрі 20 квітня оголосили днем жалоби за загиблими внаслідок удару РФ (фото)
Next post Мрія Путіна. Два країни: як країни Балтії готуються до агресії РФ – Financial Times | новини України