«Оголосили шпигунами США». Релігійні переслідування в окупації

Росія поширює репресії щодо протестантів на окупованих територіях України. Про це у колонці для американського видання The Hill на початку квітня написав керівник Офісу президента Андрій Єрмак. За його словами, до повномасштабного вторгнення в Україні налічували 7 170 протестантських об’єднань, навчальних закладів і церков.

Навіть на сьогодні Україна залишається найбільшою євангельською країною Європи, де щонеділі до мільйона людей відвідують протестантські церкви, – пише Єрмак. Хоча в Україні набагато більше православних християн, протестанти легко інтегрувалися в суспільство, не стикалися з обмеженнями чи заборонами.

Однак з початку окупації Криму та територій східної України 2014 року президент Росії Володимир Путін виступає як противник християнства, свободи віросповідання й самої церкви, – зазначив Андрій Єрмак. Він наголосив, що церкви закривають, служителів затримують і катують, а релігійну свободу придушують. Повномасштабне вторгнення 2022 року посилило цей наступ на протестантизм і перенесло його на нещодавно захоплені території.

Що відомо про релігійні переслідування на окупованих територіях півдня? Чому до протестантів прикута особлива увага російських силовиків? Скільки священників досі перебувають у російському полоні, і що відомо про загиблих під час війни служителів церков?

Ці та інші актуальні питання в проєкті «Новини Приазов’я» обговорює ведучий Олександр Янковський.

Previous post Сили оборони відбили 16 атак РФ на Бахмутському напрямку і ще 18 – на Авдіївському
Next post Два гелікоптери зіштовхнулись і впали у Лумуті, Малайзія – 10 людей загинуло, фото, відео