Вбивство поліцейського на Вінниччині: нові деталі трагедії

Вбивство поліцейського на Вінниччині. Нападники мали при собі 100 гранат та 25 тисяч набоїв. Про це в ефірі “КИЇВ24” повідомив керівник Вінницької спеціалізованої прокуратури Олексій Рихлюк. За його словами, це саме та кількість боєприпасів, яку знайшли у водоймі правоохоронці.

Нагадаю, напередодні у Вінниці суд обрав підозрюваним військовим, що напали на поліцейських, запобіжні заходи. Це батько й син. Як вони аргументують, те що скоїли? І хто прийшов провести в останню путь загиблого правоохоронця Максима Зарецького?

Біля будинку загиблого правоохоронця сотні людей. Рідні, друзі та колеги проводжають єдиного сина батьків, 20-річного Максима Зарецького, в останню путь.

Олександр Якименко, начальник сектору реагування Патрульної поліції Вінниччини:

Молодий працівник, він сумлінно виконував свої обов’язки. Можна сказати, навіть був прикладом для старших колег. Старався…Виїхали на виклик домашнього насильства. Доставляли чоловіка, і під час того, як доставляли у відділок – зупинили в комендантську годину автомобіль. І сталася така подія.

Ось саме той момент. В авто двоє чоловіків у військовій формі. Напарник Максима просить показати документи.

Військові спочатку поводяться дружелюбно, розмовляють з поліцейськими. Допоки їх не попросили:

– Так, і ще багажне відділення відкрийте, будь ласка! Зброя, вибухівка є в автомобілі? – Ні, немає.

Та поліцейський наполягає показати вміст ящиків. Ті тягнуть час. Ніби шукають ножа. А за мить молодший чоловік збиває з ніг копа. Лунають постріли. Перший – в повітря – робить Максим Зарецький. І влучає в одного зі зловмисників. Після чого поліцейського розстрілюють. Військові сідають в машину – і їдуть геть. Поранений колега-поліціянт, теж Максим, все-таки дістається службової автівки й повідомляє про трагедію.

Олександр Якименко, начальник сектору реагування Патрульної поліції Вінниччини:

В нього середньої тяжкості тілесні ушкодження. Зараз він знаходиться у нас у Бершадській лікарні. Будем надіятися, що все буде нормально.

Особи чоловіків, які розстріляли поліцейських, встановлюють. Це батько та син – військові. Валерій та Віталій Василаке. Обидва служать в Сухопутних військах. І полишили частину самовільно.

На відео, яке поширюється в медіа, присутні військовослужбовці однієї з військових частин Сухопутних військ Збройних сил України. Командування Сухопутних військ надасть максимальне сприяння у всебічному та неупередженому розслідуванні у вбивстві поліцейського.

Поліцейська спецоперація триває по всій Україні. Чоловіків посилено шукають на Вінниччині та Одещині. Зрештою, оперативники знаходять авто.

Ось, бачите, по всьому салону наявна речовина бурого кольору.

Стрільців затримують наступного дня. На Одещині. Вони переховувалися у закинутій будівлі. Сподівалися виїхати за кордон.

Юрій Пархоменко, керівник Нацполіції Вінниччини:

Подано клопотання до суду про обрання їм запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою. Один зі злочинців знаходиться у медзакладі, бо Максим встиг його поранити. І тим самим дав змогу поліції більш швидше їх розшукати. А їм не дав можливість швидко зникнути або ж швидко переміститись з території України на територію Придністров’я або Молдови.

Чоловіків звинувачують одразу за двома статтями Кримінального кодексу – посягання на життя поліцейського та незаконне поводження зі зброєю та боєприпасами.

Юрій Пархоменко, керівник Нацполіції Вінниччини:

Розглядається декілька версій щодо того, що насправді перевозили злочинці. Так, у нас є місце, де зі слів злочинців вони викинули боєприпаси. Якраз на даний час проводиться огляд місця події.

Коли в суді підозрюваним обирають запобіжний захід, вони вже не такі самовпевнені. Спочатку розглядають клопотання щодо Василаке – старшого. Для нього прокурори просять утримання під вартою без жодних застав.

По-перше, умисний, особливо тяжкий злочин ними вчинено з метою приховання іншого тяжкого правопорушення.

Валерій провину визнає. Каже, розкаюється.

Валерій Василаке, підозрюваний:

Мені шкода, що так усе сталося. Не розумію, як і чому так сталося. Це, на жаль, не поверне людину. І це буде вина до кінця життя мого. Я дуже про це жалкую. Якби можна було це змінити, чи своє життя на його поміняти – я б це зробив с удовольствієм.

Проте, додає Василаке-старший, стріляв не він, а син.

Валерій Василаке, підозрюваний:

Він пояснював, що він стріляв через те, що думав, що мене вбили. – Ви хотіли покинути територію України? – Так, але я розумів, що це нереально.

Зрештою обох Василаке, на час слідства, відправляють за ґрати. Без права внесення застави. А загиблому поліцейському посмертно присвоюють звання капрала.

Юрій Пархоменко, керівник Нацполіції Вінниччини:

Це безпрецедентний випадок. Ми розуміємо, що для того, щоб захищати громадян України, ми в першу чергу повинні захищати своїх поліцейських. Тилу для поліції немає. Кожен поліцейський з моменту прийняття присяги – все життя на війні зі злочинністю. Такі випадки, на жаль, трапляються. І на жаль, ми втрачаємо кращих із кращих.

Усі причини та обставини цієї події слідчим ще належить з’ясувати. За скоєне батькові та сину Василаке загрожує довічне ув’язнення. СБУ перевіряє їх також на причетність до диверсійно-розвідувальної діяльності в Україні.

Previous post Ексректору Таврійського університету повідомили про підозру – новини LB.ua
Next post Звільнення міністрів переноситься – під загрозою Кубраков, Верещук, Малюська