у Криму щомісяця проти 33 осіб складають протоколи про «дискредитацію» армії РФ

Правозахисна організація «Кримський процес» підрахувала, що у 2023 році середня кількість переслідувань у справах про «дискредитацію» армії РФ в окупованому Криму склала 33 протоколи на місяць. При цьому роком раніше кількість переслідувань становила 22 щомісяця.

«Рівно за два роки кримські суди розглянули 642 справи (станом на сьогодні понад 700). З них у 98% суд визнав осіб винними у скоєнні правопорушення, у 10 випадках припинив переслідування через строки давності чи відсутність складу правопорушення, а у двох випадках засідання відклали на дату, яка виходить за часові рамки дослідження», – йдеться у повідомленні.

Як зазначають правозахисники, значна кількість переслідувань стосується осіб, які публікують проукраїнські повідомлення на своїх сторінках у соціальних мережах. Ці випадки становлять 60 відсотків від загальної кількості рішень.

На другому місці – усні висловлювання думки: 28 відсотків. При цьому «Кримський процес» фіксує такі форми «дискредитації» російської армії, як фраза «Мирного неба над головою» або вивішування наволочок жовтого і блакитного кольору поруч.

«У деяких випадках наявність дискредитації чи спрямованість висловлювань на російську армію викликає суттєві сумніви, проте жодного разу суд не призначав лінгвістичних експертиз», – наголошують автори дослідження.

Після початку повномасштабного вторгнення в РФ запровадили статтю про «дискредитацію» російської армії. За нею переслідують через поширення інформації про російсько-українську війну і висловлювання будь-якої думки, яка суперечить позиції Кремля. Росія поширює своє законодавство на територію окупованого півострова, а отже, кримчани також ризикують бути притягнутими до відповідальності за цією статтею.

Previous post У Херсонській ОВА не підтверджують інформацію про евакуацію окупантів із Нової Збур’ївки
Next post Швейцарія повідомила про зниження вартості заморожених активів, пов’язаних із Росією