які злочини в Росії вчинають «зеки», які повернулися із війни проти України

У Росії наростає хвиля злочинів, вчинених помилуваними за участь у війні проти України кримінальниками. Лише за три тижні квітня російські медіа писали про п’ять гучних справ, які стосуються помилуваних Путіних учасник так званої «СВО». Подробиці зібрав проєкт Радіо Свобода – Сибір.Реалії.

Видання «Верстка» дослідило російські судові документи і з’ясувало, що за 2023 рік щодо помилуваних президентом Росії Путіним найманців такз ваної ПВК «Вагнера» було порушено щонайменше 190 кримінальних справ. Серед них 20 справ про вбивство або замах на вбивство, а також про зґвалтування, пограбування, злочини, пов’язані з наркотиками, та інші кримінальні правопорушення.

А це вже резонансні випадки квітня 2024 року:

Розчленував

Минулими вихідними стало відомо, що в місті Микільське Тосненського району Ленінградської області Росії найманець приватної військової компанії «Вагнер», який повернувся з війни, вбив і розчленував сестру своєї співмешканки.

За даними «Фонтанки», 42-річний Олексій Сєров приїхав до Ленобласті на заробітки після повернення з України влітку минулого року. На війну він потрапив з колонії в Удмуртії, де відбував 12-річний термін за вбивство (ст. 111 ч. 4 КК РФ, завдання тяжких каліцтв, що спричинили смерть), підписавши контракт з ПВК.

У ніч проти 21 квітня Сєрова затримали у квартирі сестри вбитої ним 47-річної жительки Петербурга. При затриманому виявили валізу з людськими останками. Найманець зізнався, що вбив та розчленував жертву після побутової сварки. Сєров задушив жертву, а коли вона перестала дихати, пішов у сусідній промтоварний, купив там пилку та валізу на коліщатках. Далі пив горілку і розчленовував труп.

Катував дитину

2 квітня стало відомо про те, що в Самарській області завершили розслідування кримінальної справи Олексія Г., який повернувся із війни проти України. Він заманив сусідську 9-річну дівчинку до себе додому, запросивши поласувати морозивом, а тоді заткнув їй рот ганчіркою і почав бити. За повідомленням телеграм-каналу Baza, він тримав її за волосся і бив головою об підлогу, а потім потяг дівчинку в лазню, облив водою та продовжив бити. жертві

Жертві вдалося втекти. У дівчинки діагностували множинні садна, забиті місця, крововилив і синці.

На фронт Олексій Г. потрапив із колонії, де сидів за завдання важкої тілесної шкоди здоров’ю зі смертельними наслідками. Через півроку його помилували указом Володимира Путіна, бо він погодився іти воювати проти України. Тепер його новий злочин незабаром має розглянути суд.

Застрелив

У Сургуті 4 квітня у дворі власного будинку на очах у рідних було вбито підприємця Арсена Даудова. Поліція з’ясувала, що його застрелив місцевий житель Абдул Закавов – майстер спорту з бойової стрільби, якого у 2019 році за розбій засудили до 9,5 років.

Невідомо, коли саме він звільнився, завербувавшись із колонії до ПВК «Вагнер», але, як пишуть місцеві ЗМІ, після взяття Бахмута Закавов отримав помилування Путіна і повернувся до Сургута.

10 квітня збирався знову вирушити на війну, але був затриманий після скоєння вбивства – мабуть, замовного.

Напав на дівчину і хотів убити

5 квітня стало відомо, що нападник на чотирьох жінок Самедов, завербований ПВК «Вагнер», повернувшись із війни знову отримав строк за спробу вбивства дівчини.

У липні 2020 року він трохи більше ніж за годину побив чотирьох жінок і пограбував трьох із них у місті Суровікіно, пише «Верстка». Для нападів він використовував пляшки та каміння, якими бив своїх жертв, ак оли вони падали – відбирав у них гроші та телефони. Також Самедов у 2013 році був засуджений за зґвалтування та насильницькі дії, вчинені із заподіянням тяжкої шкоди здоров’ю чи особливою жорстокістю. Текст цього вироку не публікувався.

21 лютого 2023 року помилуваний за участь у війні Самедов, будучи п’яним, вирішив познайомитися з 18-річною дівчиною, йдеться у ухвалі суду. Почувши відмову, Самедов схопив її і не менше п’яти разів ударив ножем по тілу, шиї та обличчю, а потім втік. За кілька днів його затримали. Він пояснив свій вчинок «наслідками війни» та станом сп’яніння. Як пом’якшувальні обставини російський суд врахував участь у війні, наявність держнагород та нагород ПВК «Вагнер», а також позитивну характеристику від «Ліги захисту інтересів ветеранів». Йому дали 6 років.

Зґвалтування дев’ятирічної дівчинки

Місяць тому в Кургані було затримано колишнього найманця ПВК «Вагнер» Андрія Фролова. Проти 34-річного Фролова порушили кримінальну справу через зґвалтування дев’ятирічної дівчинки, учениці другого класу.

Андрій Фролов, за повідомленням Слідчого комітету, був неодноразово судимий за зґвалтування, вбивства, викрадення, образу поліцейських та п’яне водіння

. У листопаді 2022 року, відбуваючи черговий термін, він уклав контракт із ПВК «Вагнер» та вирушив на війну в Україні. Через півроку, у травні 2023 року, він повернувся, отримавши помилування президента.

22 березня 2024 року його затримали за підозрою у зґвалтуванні 9-річної дівчинки.

За словами іспіврозмовниці Сибір.Реалії, Фролов погрожував сусідам, що у разі конфлікту «може хоч повбивати, бо він воював».

«Герой СВО» – педофіл-серійник

У березні Сибір. Реалії писали про те, що вбивця та педофіл з Новосибірська опинився на волі через те, що «вбив ще кілька безневинних людей в Україні».

Колишня дружина учасника російського вторгнення в Україну Микити Сем’янова Поліна Сьм’янова написала в соцмережі «ВКонтакте», що він спокусив її, коли їй було 13.

На це вона наважилася після того, як тільки дізналася, що її колишній чоловік на волі регулярно ходить по школах як «герой СВО» та вільно спілкується з дітьми.

Ще кілька його жертв та очевидців злочинів підтвердили Сибір.Реалії, що Сім’янов «був у сексуальних стосунках із дівчатками 13–15 років», а також бив свою дочку від першого шлюбу.

21 березня стало відомо, що на Камчатці колишній зек (за даними Baza, 32-річний Микита Ш.), який повернувся з війни, взяв жінку у заручниці у своїй квартирі. За даними Baza, «він ходив кімнатами, приставивши ніж до її горла, і відмовлявся випускати свою жертву». Раніше він був засуджений за заподіяння тяжкої шкоди здоров’ю. Пізніше його вдалось затримати.

  • Після початку повномасштабної війни проти України, в Росії почали масово вербувати ув’язнених із колоній та відправляти їх на фронт. До весни 2023 року їх наймали у ПВК «Вагнер» Євгена Пригожина. Потім вони почали укладати контракти з підрозділом «Шторм Z», що безпосередньо підпорядковується Міноборони. Крім того, колишніх ув’язнених, які пройшли війною в Україні, почали приймати на роботу в Росгвардію.
  • З 2022 року найманці ПВК «Вагнер» отримували помилування та виходили на волю в обмін на участь у бойових діях в Україні протягом півроку. Укази про помилування підписував Володимир Путін.
  • У січні Російська служба Бі-бі-сі повідомила, що російські ув’язнені, які поїхали воювати проти України, замість помилування від президента Володимира Путіна отримують тепер умовне звільнення, а служити за контрактом вони мають до кінця війни.
  • У Росії повідомлення про повторні злочини, скоєні після помилування за участь у війні проти України, надходять регулярно, починаючи з другої половини 2022 року, коли ПВК «Вагнер» вперше почала вербувати ув’язнених. У тому числі про повторні вбивства та зґвалтування.
  • До «учасників СВО» суди ставляться лояльніше, більше ніж у половині випадків виносять м’які вироки. 10 квітня Sota написала про те, що в Забайкаллі колишні ув’язнені, помиловані Путіним за участь у війні, обікрали локомотивне депо і відбулися умовним терміном: суд врахував наявність у них державних нагород і засудив кожного до 3 років позбавлення волі умовно з випробувальним терміном ще 3 року.
Previous post «Складне питання». У Держдепартаменті США відповіли, чи допомагатимуть Україні повертати чоловіків із-за кордону
Next post Литва відкинула звинувачення Лукашенка у застосуванні БПЛА та продовжила дію санкцій