Україна передала Катару список з іменами понад 560 дітей, яких викрала Росія – Лубінець

Україна передала Катару список із іменами 561 української дитини, яких незаконно вивезли на територію Росії з окупованих українських регіонів, написав 25 квітня уповноважений Верховної ради з прав людини Дмитро Лубінець за підсумками візиту до країни.

Він зауважив, що перемовини делегація проводила за посередництва Катару, прямих переговорів України з Росією – не було.

За словами уповноваженого з прав людини, у Катарі також обговорили питання повернення так званих «статусних» дітей: дітей-сиріт, дітей позбавлених батьківського піклування.

«Катар погодився прийняти перший список дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування і пропрацьовувати питання щодо їхнього повернення в Україну. Зазначу, – пише Лубінець, – що за нашими даними таких дітей може бути понад 3600».

Крім того омбудсмен анонсував повернення групи українських дітей: «Наразі не розголошуємо деталі, адже наша позиція така: коли діти в Україні – тоді ми публічно повідомляємо про їхнє повернення».

У лютому за посередництва Катару вдалося повернути в Україну з окупованих територій і території Росії 11 українських дітей.

Міжнародний кримінальний суд у Гаазі 17 березня 2023 року видав ордер на арешт президента РФ Володимира Путіна і Марії Львової-Бєлової, їх звинувачують у відповідальності за незаконну депортацію дітей з окупованих територій України до Росії.

За офіційними даними української влади, з 24 лютого 2022 року з України до Росії депортували близько 20 тисяч дітей. Це лише ті випадки, які вдалося зафіксувати офіційно. Українські правозахисники наполягають, що дітей, силоміць переміщених із України, «сотні тисяч».

Повернути в Україну, за даними влади, поки що вдалося близько пів тисячі дітей.

Previous post ЄП схвалив обмеження готівкових розрахунків
Next post Макрон: Європа не готова протистояти ризикам і може загинути – новини LB.ua