“Технічний збій”: ДП “Документ” за кордоном не працює на видачу готових паспортів

Мобілізація по-новому. Польща та Литва готові вислати українських чоловіків призовного віку до України. Водночас категорична Німеччина – там заявили, що українські біженці зможуть залишитися в країні з простроченим паспортом. Загалом рішення Кабміну щодо призупинення надання консульських послуг військовозобов’язаним чоловікам сколихнуло хвилю невдоволення серед українців за кордоном – вони навіть спробували влаштувати бунт. Розділилися думки й у суспільстві: одні заговорили про порушення прав, інші ж навпаки – підтримали ініціативу, мовляв, крім прав, є ще й обов’язки. Докладніше Ольга Жидецька.

Українські чоловіки штурмують центр видачі паспортів у Варшаві. Близько трьохсот людей заблокували роботу сервісу “Документ” і вимагають видати їм вже готові закордонні паспорти. У Держпідприємстві наполягають – не можуть цього зробити через технічний збій. Ситуація накалилася після того, як українські консульства призупинили консульські дії щодо громадян України призовного віку. Докладніше – далі в нашому матеріалі.

Три сотні українських чоловіків штурмували сервіс видачі паспортів “Документ” у Варшаві.

Ви заплатите гроші, вас кинуть, і ви стоятимете ось так, як ми, і вам будуть говорити, що вам ніхто нічого не винен.

Розлючений гурт заблокував роботу держпідприємства, вимагаючи видати їм вже готові закордонні паспорти. Бурхливі пристрасті прибула розряджати поліція.

Приїхала поліція. Ну, і що ви думаєте, вони поговорили і нічого не зробили. Розвели руками, пішли вбік. Он стоять, нічого не можуть вдіяти.

З вівторка підрозділи ДП “Документ” за кордоном не працюють на видачу готових паспортів. Це в держкомпанії пояснили технічним збоєм. Мовляв, можуть видавати паспорти тільки дітям до 12 років, що не потребують біометричної верифікації. Інформації щодо відновлення повноцінної роботи порадили чекати на офіційних ресурсах – станом на зараз таких повідомлень немає.

На жаль, через технічні причини призупинено видачу готових документів у закордонних підрозділах ДП “Документ”. Подача заяв-анкет на оформлення паспортних документів здійснюється у звичайному режимі.

Новина приголомшила українців, що перебувають за кордоном. Адже паралельно від 23 квітня надання консульських послуг українським чоловікам мобілізаційного віку, тобто з 18 до 60 років, припинили українські консульства. Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба пояснив – це пов’язано з ухваленням закону про мобілізацію.

Як це виглядає зараз: чоловік призовного віку виїхав за кордон, показав своїй державі, що питання її виживання його не обходить, а потім приходить і хоче отримати від цієї держави послуги. Так не працює. У нас в країні війна.

Закон про мобілізацію набуває чинності 18 травня. До того часу МЗС обіцяє привести у відповідність підзаконні акти, що регулюють діяльність консульських установ. Поки ж не прийматиме нових заяв на вчинення консульських дій для чоловіків мобілізаційного віку, окрім оформлення посвідчень особи на повернення в Україну. У МЗС також пояснили: всі заяви подані до 23 квітня, зокрема й на видачу закордонного паспорта, а це найпопулярніша послуга в консульствах, обіцяють опрацювати в повному обсязі

Тимчасово не будуть прийматися лише нові заяви від визначеної в новому законі категорії громадян, оскільки строк розгляду таких заяв може перевищити час, який залишився до набуття ним чинності.

Окрім того, МЗС запевняє, що обмеження стосуються лише безпосередньо чоловіків віком 18-60 років. Адже новий закон зобов’язує їх оновити свої дані в ТЦК. Консульські послуги, які ті замовлятимуть для своїх дітей або підопічних – консульства надаватимуть. Так само обіцяють консульський супровід, якщо громадянин потребуватиме його через надзвичайну ситуацію. Водночас від ситуації в закордонних сервісах “Документ” МЗС відхрещується, адже ними керує Державна міграційна служба. Однак нагадали, що закон про мобілізацію впливає і на неї.

Привертаємо увагу, що, як зазначено в постанові КМУ, пересилання таких паспортів до відокремленого підрозділу ДМС або закордонної дипломатичної установи України для організації їх видачі не буде здійснюватися і громадяни не зможуть отримати такі паспорти в закордонних дипломатичних установах України.

Що ж робити українським чоловікам за кордоном, яким, приміром, потрібно переоформити виїзний документ, зробити доручення чи отримати інші консульські послуги? Юристи радять насамперед виконати свій громадянський обов’язок і надати інформацію про себе до ТЦК. Це, зокрема, актуальна адреса, телефон і електронна пошта.

Тарас Боровський, військовий юрист, учасник проєкту “Пантерівець”:

Зараз новим законом передбачено, що Кабінет міністрів, після вступу в дію закону, ще запровадить порядок обліку, військового обліку громадян України, які перебувають за кордоном. Тобто ще більше деталізує цю процедуру. І після прийняття Кабінету міністрів цього порядку у громадян України, які перебувають за кордоном, з’являється обов’язок протягом 30 днів стати на облік у тих громадян, які вибули туди на законних підставах на три місяці і більше.

Як саме консульські послуги надаватимуться за оновленим механізмом, міністр закордонних справ обіцяє розтлумачити до набуття чинності закону про мобілізацію. Через такі “дії на випередження” його відомство вже наразилося на критику. Зокрема, Комітет ВР з нацбезпеки хоче викликати МЗС для роз’яснень, чому воно фактично передчасно обмежило громадян у правах.

Previous post Війна: загинув головний сержант “Хартії” Олександр “Капа” Ющенко – новини LB.ua
Next post Скандальні обмеження для українців за кордоном. Юрист пояснила, чи потрібний паспорт | новини України