Ювілейний “Рамштайн”: яких рішень вдалося досягти

Ювілейний “Рамштайн” і додаткових 6 мільярдів доларів на озброєння для України. Ракети Patriot для її систем ППО, а ще антидронові засоби та снаряди. Про таку допомогу напередодні – на віртуальній зустрічі в Німеччині – оголосив міністр оборони США Ллойд Остін.

Саме два роки тому наші союзники домовилися про постійну допомогу Україні на тлі російської агресії. І за цей період до цієї ініціативи долучили 54 держави. Як починався “Рамштайн” і яких рішень вдалося досягти? Тетяна Логунова розкаже.

Два роки “Рамштайну”. Саме 26-го квітня 2022 року на американській авіабазі “Рамштайн”, що на заході Німеччини, уперше зібралися учасники Контактної групи з питань оборони України. Сполучені Штати запросили на зустріч представників 40 держав, щоби обговорити – хто і чим може підтримати Україну у війні з росією.

Ллойд Остін, міністр оборони США:

Це екстраординарне зібрання, на ньому представлені понад 40 країн. Усі ми тут, щоб допомогти Україні виграти у боротьбі проти росії та розбудувати українську оборону для викликів завтрашнього дня.

На першій зустрічі союзники домовилися збиратимуться постійно. В ідеалі – раз на місяць. Почергово – в Німеччині, у штаб-квартирі НАТО в Бельгії та віртуально. І стримали свою обіцянку.

За цей час Контактна група побільшала – у ній представлені 54 країни. Сам формат оновили – тепер це “Рамштайн 2.0”, у рамках якого працюють 8 коаліцій спроможностей. Кожну – очолюють дві-три держави-учасниці. За час існування Контактної групи, партнери надали Україні військову підтримку на суму 114 мільярдів доларів.

Напередодні, у річницю заснування формату, його учасники зібралися на чергове, 21 засідання. Цього разу віртуально. На початку відеоконференції, до партнерів звернувся український Президент.

Володимир Зеленський, Президент України:

На якому етапі війна зараз, після двох років “Рамштайну”? Відповідь очевидна: усе, як і раніше, залежить тільки від нашої взаємодії – від того, наскільки швидко ми діятимемо та чи будуть повністю виконані наші домовленості. Хоча за пів року, поки ми чекали на рішення щодо американської підтримки, російській армії вдалося перехопити ініціативу на полі бою, ми все ж можемо зараз не тільки стабілізувати фронт, а й рухатися вперед, досягаючи наших, українських цілей у війні.

Пріоритетів наразі три. Це – далекобійне озброєння, артилерійські боєприпаси калібру 155 міліметрів та надійний повітряний щит.

Володимир Зеленський, Президент України:

Цього року російська авіація вже застосувала проти України понад дев’ять тисяч керованих авіабомб. І нам потрібна можливість збивати їхні бойові літаки, щоб вони не наближалися до наших позицій і кордонів. Це можливо. Це так само можливо, як і захистити міста України від російських ракет. Нам терміново потрібні комплекси Patriot і ракети до них. Це те, що може й має рятувати життя вже зараз. Щонайменше сім Patriot необхідні для того, щоб наші міста були в безпеці. Ви маєте ці комплекси, і вони справді можуть змінити ситуацію вже зараз – змінити її на краще.  Так само як і прискорити перехід на F-16.

Не самі комплекси, а ракети-перехоплювачі до них на “Рамштайні” зголосилася передати Іспанія. Бельгія виділила 200 мільйонів євро на глобальну німецьку ініціативу з пошуку систем ППО для України. Найбільший пакет військової допомоги – на шість мільярдів доларів – оголосили Сполучені Штати.

Ллойд Остін, міністр оборони США:

Радий також сьогодні оголосити додаткове зобов’язання на суму 6 мільярдів доларів у межах Ініціативи сприяння безпеці України. Це дасть змогу нам придбати додаткове озброєння для України в американської оборонної промисловості.

На ці гроші Пентагон замовить для України ракети-перехоплювачі для систем Patriot та NASAMS, артилерійські боєприпаси та системи боротьби з дронами.

Previous post Мобілізація: Україна хоче знати, скільки чоловіків перебуває за кордоном – LB.ua
Next post Прогноз погоди на 28 квітня: синоптики повідомили про потепління, але буде дощ і гроза