Пентагон оголосив рекордну допомогу ЗСУ: що саме та коли надійде

Посилити протиповітряний захист і забезпечити снарядами – ось пріоритетні, але далеко не всі пункти нового пакету військової підтримки від Сполучених Штатів. Про нечувану суму – 6 мільярдів доларів – очільник Пентагону заявив після завершення зустрічі у форматі “Рамштайн”. Яке посилення чекає невдовзі на ЗСУ та як швидко нове озброєння надійде до українських арсеналів – розбиралася Анна Басова.

Третій десяток відліку зустрічей “Рамштайн” відбувся у другу річницю заснування самого формату. На 21-ше засідання представники контактної групи зібралися віртуально. Іще до його початку президент Володимир Зеленський звернувся до його учасників. Просив про посилення протиповітряної оборони та новітню авіацію.

Володимир Зеленський, президент України:

Цього року російські літаки вже скинули на українські міста понад 9 тисяч керованих бомб. Нам критично необхідні засоби для збивання ворожих літаків, щоб вони не наближалися до наших кордонів. А щоб їхні ракети не долітали до наших міст, терміново потрібні кращі системи ППО та ракети до них.

І вже по завершенні засідання стає відомо – допомога буде, і багато. Сполучені Штати, які пів року не могли домовитися про фінансування потреб української армії, нині чи не найщедріші. Про новий – рекордний за обсягами – пакет оголошує міністр оборони Ллойд Остін.

Ллойд Остін, міністр оборони США:

Я радий оголосити про додаткові зобов’язання обсягом 6 мільярдів доларів у рамках нашої ініціативи сприяння безпеці України. Це дасть нові можливості американській промисловості працювати на вашу перемогу. І це найбільший пакет допомоги у безпековій галузі з усіх, які ми виділяли.

На ці гроші Пентагон придбає та відправить до України артснаряди, ракети для установок Patriot і NASAMS, а також HIMARS, системи протидії дронам, контрбатарейні радари й авіаційні боєприпаси. А ще чимало наземної спецтехніки, зокрема, й для розмінування, та стрілецька зброя.

Ллойд Остін, міністр оборони США:

путін безжальний і невблаганний. росія починає що далі, то жорстокіші атаки на критичну інфраструктуру України, зокрема, на електростанції. Гинуть мирні жителі. Тож сьогодні особлива увага приділяється посиленню протиповітряної оборони. Україні терміново потрібні засоби перехоплення.

Не дати путіну зламати Україну – ключове завдання західних союзників, каже Остін. Адже переконаний: на цьому кремлівський тиран не зупиниться. І якщо не зупинити його зараз, росія невдовзі піде війною на країни НАТО. І заразом розв’яже руки іншим світовим диктаторам, які поки не насмілилися вдатися до силових методів.

Previous post На Львівщині планують закрити 48 шкіл
Next post Купити шини б/в можна з перебитим роком випуску – як вберегтись від шахрайства