Підсумки 26.04: Загроза з Придністров’я й шантаж газом

Підсумки 26.04: Загроза з Придністров я й шантаж газом

Фото: УНИАН

У Придністров’ї неспокійно

В окупованій Росією частині Молдови пролунали вибухи; Газпром перекрив постачання російського газу двом країнам. Кореспондент.net виділяє найголовніші події вчорашнього дня.


У Придністров’ї за день прогриміло три вибухи


На окупованій Росією частині Молдови прогриміли низка вибухів – заявлялося про підірвані вежі зв’язку, військові аеродроми та частини. У зв’язку з цим влада так званої “Придністровської молдавської республіки” оголосила про встановлення “червоного рівня” терористичної небезпеки.


За даними РНБО України, провокації у Придністров’ї влаштувала РФ з метою кинути з “ПМР” свої війська на захоплення Одеської області, виправдати вторгнення в Україну та відвернути увагу від братських могил у Маріуполі.


Росія припинила постачання газу до Польщі та Болгарії


Через відмову Варшави та Софії оплачувати російський газ у рублях Газпром заблокував постачання блакитного палива до Польщі та Болгарії. Глава офісу президента Андрій Єрмак констатував, що таким чином Москва почала шантажувати європейські країни, які й так були готові відмовитися від російських енергоресурсів, але пізніше.


У Німеччині відбувся оборонний саміт


З ініціативи США в Німеччині на американській авіабазі Рамштайн відбулася стратегічна зустріч Консультативної групи з оборони України за участю понад 40 країн – членів НАТО та позаблокових держав. Метою зустрічі було оголошено допомогу Україні у війні проти Росії та підготовку оборонних потужностей ЗСУ до майбутніх викликів.


За підсумками переговорів Берлін уперше вирішив підтримати Київ важким озброєнням.


РФ завдала удару по мосту на Дністровському лимані


У Білгород-Дністровському районі Одеської області було завдано ракетного удару по мосту, що пролягає через Дністровський лиман. Шляхопровід перекрито через пошкодження. Як повідомили в Укрзалізниці, пошкоджений міст з’єднує три морські порти, що залишилися діючими в Україні. Внаслідок атаки ніхто не постраждав.


Зеленський закликав взяти під контроль ядерні об’єкти у Росії


У 36-ту річницю аварії на Чорнобильській АЕС президент Володимир Зеленський заявив, що сьогодні через дії Росії світові загрожує ще більша катастрофа. Глава держави провів переговори з гендиректором МАГАТЕ Маріано Гроссі, якому озвучив свої побоювання.


Гутерріш та Путін зустрілися в Москві


У ході візиту до Росії генсек ООН Антоніо Гутерріш провів переговори із російським лідером Володимиром Путіним. Зокрема сторони обговорили вторгнення РФ в Україну, яке генсек так і назвав. За підсумками зустрічі Путін дав згоду на участь ООН та Червоного хреста в евакуації мирних жителів із Азовсталі.


МВФ створив для України спеціальний рахунок


Міжнародний валютний фонд створив спеціальний адміністративний рахунок, через який Україна отримуватиме п’ять мільярдів доларів щомісяця. Кошти, які із цього приводу будуть перераховувати партнери України, спрямують на покриття дефіциту бюджету через війну.


США змінили підхід до війни Росії в Україні


Після візиту глав Держдепу та Пентагону до України США вирішили змінити свою стратегію щодо Росії. Тепер мета Вашингтона полягає в тому, щоб здобути перемогу на полі бою настільки рішуче, щоб РФ не змогла здійснювати жодних нових атак. У зв’язку з цим американські чиновники називають постачання зброї Києву “інвестицією у нейтралізацію російської армії та флоту на наступне десятиліття”.


Втрати російської армії в Україні перевищили 22 тисячі солдатів


З 24 лютого до 26 квітня загальні втрати особового складу російських військ на території України орієнтовно склали 22 100 осіб (+200 за добу). Крім того, знищено 184 літаки, 154 вертольоти, 918 танків і ще майже п’ять тисяч одиниць іншої військової техніки ворога.



Новини від Корреспондент.net в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/korrespondentnet


 

Previous post Продаж валюти вчетверо перевищив купівлю – НБУ
Next post У Британії створили робота, який може пересуватися по стінах

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *