Херсон близько. Що буде з наступом ЗСУ на півдні

Якщо російські окупанти зазнають краху і в Херсонській області, то посипатиметься фронт і в Донецькій, і в Луганській областях, кажуть експерти.


Збройні сили України встановили вогневий контроль практично над усією Херсонською областю та вибивають російських окупантів з усіх рубежів, заявили Сили оборони півдня. Незабаром, 16 вересня, начебто на підтвердження цих слів, було завдано ракетного удару по будівлі обласної адміністрації в Херсоні, де в цей момент проходив з’їзд колаборантів та російських окупантів.


Контрнаступ ЗСУ на півдні України очікується не так стрімко, як на північному сході і в режимі тиші – в медіа рідко з’являються назви населених пунктів Херсонської області. Проте, українські сили просунулися вже на десятки кілометрів на деяких ділянках. Якщо Україна поверне Херсон, то впаде весь фронт, кажуть експерти. Кореспондент.net розповідає подробиці.


 


Як ЗСУ просуваються в Херсонській області


На півдні України тривають важкі бої, українським військовим у цьому регіоні протистоять досить суттєві сили російських окупантів.


За її словами, окупаційні війська РФ продовжують використовувати контрбатарейну боротьбу, оскільки не мають сил та мотивації на відкрите протистояння.


“Вони тримаються на відстані і за ті залізобетонні конструкції, які облаштували на рубежах оборони. Вибиті з першого рубежу оборони, вони чіпляються за другий і третій, там, де міцніші та безпечніші. Але ми робимо все, щоб вони і там не зачепилися”, – зазначила Гуменюк.


Також вона закликала не поширювати передчасно інформацію про звільнення територій та обстріли тих чи інших об’єктів.


“Ми хочемо підготувати максимальний плацдарм для нашої радості. Тепер те, що ми робимо, любить тишу. Тому ми просимо утриматися від усіх коментарів про звільнені населені пункти, якщо ви особисто не брали у цьому участі”, – наголосила Гуменюк.


14 вересня голова Херсонської облради Олександр Самойленко оголосив про деокупацію Киселівки. Він тоді зазначив, що тепер ЗСУ від Херсона відокремлює лише один населений пункт – Чорнобаївка. Проте невдовзі його слова спростували. Насправді Киселівка знаходиться у сірій зоні, за неї тривають бої.


Напередодні стало відомо, що ЗСУ посунули лінію фронту на півдні. В останні дні було звільнено 13 населених пунктів та понад 500 квадратних кілометрів окупованих територій.


Південь – не відволікання. Як ЗСУ готували наступ


“Наші успіхи протягом останніх двох тижнів є досить переконливими. Ми просунулися на різних ділянках від чотирьох до декількох десятків кілометрів. Є звільнені площі – близько 500 квадратних кілометрів”, – заявила Гуменюк під час брифінгу.


Офіційно звільнено Високопілля, Нововознесенське, Білогірка, Сухий став і Миролюбівка.


Звільнені за вересень населені пункти Херсонської області


 


Що відбувається у окупантів на правобережжі Дніпра


Російські офіцери на херсонському напрямі морально пригнічені, пише ВВС News з посиланням на генерала ЗСУ Дмитра Марченка. “Наскільки нам відомо, їм дали команду не відкривати вогонь, а проводити переговори з українськими військовими та звільняти окуповані території”, – стверджує генерал.


Також у Росії могли розпочатися проблеми і з резервами: добровільні загони, які набирали для війни проти України, після поразки під Харковом відмовляються від участі у бойових діях. Російське військове командування призупинило відправлення вже сформованих частин на фронт, пише Інститут вивчення війни із посиланням на Генштаб України.


Гуменюк 16 вересня повідомила, що на півдні окупанти розгублені через поразку пунктів управління, офіцерського складу та неможливість підвезення зброї та боєприпасів.


“Вони намагаються створювати ротації, щоб прибрати максимально деморалізованих. Глибше в тил, там проводити їхню обробку, а після цього виводити на передову. Все це робиться досить метушливо”, – заявила вона.


Гуменюк нагадала про проблеми російських окупантів із логістикою та командуванням.


“Вони не можуть постачати на передову засоби захисту, зброю та підвозити боєприпаси через пошкоджену логістику. У них немає певної кількості командирів, оскільки вражені пункти управління. Уражений офіцерський склад. Ми намагаємося використати період їхньої певної розгубленості, щоб втілити свої плани” , – Розповіла спікер.


Головне управління розвідки Міноборони України каже, що командування десантно-штурмового підрозділу повітряно-десантних військ РФ, розташованого неподалік Каховки, не може вирішити проблему забезпечення особового складу на передових позиціях питною водою та боєприпасами.


За даними ГУР, низка підрозділів військ РФ у Херсонській області отримали наказ про виведення особового складу на лівий берег Дніпра. Загарбники використовують для цього моторні човни, викрадені у місцевих жителів.


Ці військовослужбовці відмовилися воювати, тож у них вилучили зброю та відпустили на “вільні хліби”. Тепер беззбройні окупанти жебракують у місцевих жителів, окупанти шукають можливості повернутися додому.


Цього тижня ISW також писав, що російські військові вилучають у місцевих жителів транспортні засоби, щоби при відступі була можливість бігти.


“Російські сили на всій території окупованої Херсонської області обмежили загальну свободу пересування, зміцнили військові блокпости та почастішали випадки мародерства, особливо мотоциклів, – все це явні ознаки розпачу росіян”, – йдеться у звіті.


 


Що кажуть експерти про контрнаступ ЗСУ


Херсонська область – дуже складний військовий об’єкт, тому контрнаступ ЗСУ просувається тут повільніше, сказав у коментарі 24 каналу військовий експерт Петро Черник. Це голий степ, де немає лісів, як в інших регіонах, а отже, і немає можливості для маскування та прихованого пересування війська.


Також важлива деталь – велика частина споруд, це повноводні річки, які дуже складно здолати. А останніми днями російські окупанти намагаються зруйнувати дамбу на річці Інгулець, щоб затопити український плацдарм. Про це докладно у матеріалі Удари РФ по Кривому Рогу.


“Переходити відносно “суху” річку легше. На південному сході Оскол і Сіверський Донець на літо опускаються, танки та БТРи можуть перейти вбрід. З точністю навпаки все на Херсонському напрямку – вода висока, а значить, потрібно майструвати понтонні переправи. Це складні інженерні споруди та легка мішень для артилерії. Отже, степ плюс висока вода – абсолютно логічно, що наші війська будуть просуватися не так швидко”, – каже Черник.


Депутат Херсонської міської ради Сергій Хлань зазначив, що ЗСУ вже перейшли через Інгулець і закріпитись на берегах Інгулця вже з боку ворога. “Фактично надалі продовжується витіснення ворога ближче до Берислава. Найбільші успіхи зараз там”, – сказав він в інтерв’ю НВ.


Хлань каже, що, незважаючи на численні повідомлення про дезертирство та здачу в полон російських солдатів, розраховувати на черговий жест доброї волі не доводиться.


“Ми бачимо все частіше новини про посилення фортифікаційних споруд на околицях Херсона. Це говорить про те, що вони будуть триматися за будь-яку ціну. Посилення загороджувальних загонів говорять про те, що вони прийматимуть тут бої і триматимуться на цих позиціях за всяку ціну. Тому треба розуміти. , що звільнення Херсонщини буде тяжким”, – сказав він.


Військовий експерт Олег Жданов вважає, що звільнити Херсон українські військові зможуть уже у жовтні: “Думаю, що жовтень стане ключовим місяцем визволення правобережної України на півдні”.


“Зараз це угруповання на лівому березі відчуває величезний дефіцит боєприпасів, палива та продовольства. Понтони вони там не змогли налагодити, ми їх топимо постійно. Баржі, які вони намагаються вантажити технікою. Але ж це не Антонівський міст, де чотири смуги та КАМАЗи цілодобово везли”. все, що потрібно. Вони тепер вертольотами возять. Це найдорожчий вид транспорту та малотоннажний”, – сказав він 15 вересня.


Початок розпаду РФ. Захід про контрнаступ ЗСУ


Якщо Росія не знайде підкріплення для своєї армії, то втратить контроль над Херсоном та Маріуполем, пише американська газета Washington Post із посиланням на джерела у західній розвідці.


“У росіян проблеми. Питання буде в тому, як вони відреагують на це, але їхні слабкості були виявлені, і вони не мають великих резервів живої сили або озброєння”, – сказав співрозмовник WP.


Інше джерело також зазначає, що російській армії не вистачає зброї та живої сили для утримання зайнятих позицій. У США після поразки Росії під Харковом очікують на прориви українських сил на півдні. Під натиском України російські окупанти можуть залишити стратегічно важливі міста Херсон та Маріуполь.


“Звільнення цих міст буде значнішим, ніж відхід Росії з Харківської області”, – зазначає американська газета.


Якщо буде розгром російського угруповання і на Херсонщині, тоді може посипатися фронт і в Луганській, і в Донецькій областях, каже директор New Geopolitics Research Network Михайло Самусь.


“Можливо, росіяни спробують не допустити краху херсонського угруповання, намагаючись якимось чином докинути туди підкріплення, будувати переправи. Але це все гратиме проти них. Тобто вони просто заганятимуть у цю пастку ще більше своїх військ і дозволять українцям знищити ще більше”. росіян, їх техніки та забрати “трофеї”. У Херсоні вони в безвиході”, – сказав він у коментарі РБК-Україна.


Військовий експерт Defense Express Валерій Рябих поділяє цю думку. За його словами, через географічне положення та неправильне рішення про посилення російське угруповання на правому березі Дніпра просто приречене на поразку.


“Підсилюючи війська на цьому напрямку у росіян просто немає іншого виходу, як здатися або дізнатися про поразки, оскільки немає серйозної логістичної підтримки”, – сказав Рябих Еспресо.


Експерт переконаний, що росіяни загнали себе у пастку, збільшивши чисельність військ на правому березі Дніпра.

Previous post Хлань розповів подробиці ранкового вибуху в Херсоні
Next post Держсекретар США після виявлення масових поховань на Харківщині: Росія поводиться «жахливо»

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *