Звільнені з російського полону британці повернулися на батьківщину – правозахисники

П’ятеро військовополонених британців, звільнених із російського полону в рамках обміну з Україною, повернулися до Великої Британії 22 вересня. Це підтвердила некомерційна організація Presidium Network, яка займається наданням допомоги в Україні, зокрема, щодо евакуації.

Йдеться про Ейдена Есліна, Шона Піннера, Джона Гардінга, Ділана Гілі та Ендрю Хілла.

Читайте також: Російська сторона повернула тіло британця Пола Урі зі слідами катувань – омбудсмен

Ділан Хілі, який надавав гуманітарну допомогу Україні, був затриманий у квітні разом із Полом Урі, який пізніше помер у полоні.

Гардінг і Хілл воювали разом з українськими військами і відкидали звинувачення в найманстві.

На початку червня так званий «суд» угруповання «ДНР» засудив до страти британців Ейдена Ейсліна і Шона Піннера, а також марокканця Саадуна Брагіма (також звільненого в ході обміну). Їх визнали винними у «найманстві» та «спробі збройного захоплення влади». Засуджені, згідно з ухвалою, мали бути розстріляні.

Читайте також: Зеленський: звільнені з полону іноземці повернуться додому за посередництва Саудівської Аравії

Україна і світова спільнота засудили «вирок» іноземним бійцям ЗСУ, закликавши Росію і підконтрольні їй сили «поважати міжнародне гуманітарне право, включаючи права і захист, надані військовополоненим».

Усі троє жили в Україні і служили у ЗСУ за контрактом задовго до початку повномасштабної війни. Вони офіційно є військовослужбовцями, що, згідно з міжнародним правом, не повинно дозволяти вважати їх найманцями.

Previous post Зеленський звернувся до громадян РФ через мобілізацію
Next post Російсько-грузинський кордон переїжджають самокатами – Korrespondent.net

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *