російський солдат розповів про ймовірне вбивство мирної жительки Харківщини – «Схеми»

«Схеми» (Радіо Свобода) опублікували перехоплену правоохоронцями розмову російського військовослужбовця, в якій він розповідає про ймовірне вбивство високопоставленим армійцем – керівником його підрозділу цивільної жительки Харківської області. Журналісти ідентифікували армійця та його бригаду, яка після успішного контрнаступу українських сил відступала з Ізюмсько-Куп’янського напрямку.

Ним виявився 34-річний Олег Гасілін, який служить у 27-ій окремій мотострілецькій бригаді ЗС РФ, командувачем якої офіційно значиться полковник Сергій Сафонов. Про це йдеться у розслідуванні «Схем».

Від джерел в одному з розвідувальних органів України «Схеми» отримали запис розмови російського військовослужбовця, ймовірно, з товаришем по службі, датовану 30 вересня, та номер телефону, який дав змогу ідентифікувати цього армійця і визначити його підрозділ, який, з його слів, поспіхом залишав Харківщину після успішного контрнаступу ЗСУ.

Як встановили журналісти, це – 34-річний Олег Гасілін, з 27-ої окремої мотострілецької бригади. Вона дислокується у селищі Мосрентген Новомосковського округу Москви, звідки дружина військовослужбовця публікує їхні фото. Він – професійний військовий, закінчував академію військ протиповітряної оборони.

Олег Гасілін

Олег Гасілін

«Як французи ми просто у 12-му році, гнали нас поганою палицею. Найголовніше — комбриг не сказав, що передбачався ось цей захід по відступу, він не сказав, куди йдемо, де збираємось… Виходить, наступного дня він доповів до армії, що зенітники з***лись, про втрати взагалі ані слова не сказав, хоча знав. Зв’язківців всю апаратуру спалили, зв’язку з бригадою немає. З піхотою теж нічого незрозуміло, один батальйон начебто вийшов, другий батальйон знайти не можуть», – згадував військовий.

Телефоном Олег Гасілін розповів не лише про те, як вони залишали Харківську область з численними втратами серед особового складу та кинутою технікою, але й зізнався у тому, що його колеги по службі чинили розправу над цивільними. Сам Гасілін не бачив, але знає про це зі слів іншого військового.

«Начебто він був напідпитку, це було ввечері 25-го, за ним приїхав із 96-ої командир батальйону з групою, евакуювати його. І вони виходили, на них вийшов чоловік у віці та жінка у віці. Чоловіка застрелив цей командир батальйону з 96-ої, а він, цей поганий чоловік, наш головний, жінку ножем зарізав» – розповів Гасілін.

Зі слів військового виходить, що командир 27-ої бригади, в якій він служить – міг вбити літнього чоловіка, а командир батальйону 96-ої розвідувальної бригади Західного військового округу – жінку похилого віку, йдеться у розслідуванні «Схем».

Ці двоє українців, зазначав у розмові Гасілін, не були військовими. Встановити їхні особи наразі журналістам не вдалося.

Нині офіційно командувачем 27-ої мотострілецької бригади РФ значиться полковник Сергій Сафонов.

Сергій Сафонов

Сергій Сафонов

Журналісти також зателефонували Олегу Гасіліну, співставивши його голос із голосом з перехопленої правоохоронцями розмови. Вони виявилися ідентичними. Військовослужбовець не захотів телефоном розповідати обставини того, що сталося: «Гадки не маю. Хочете поговорити – приїжджайте, поговоримо».

Більше подробиць Гасілін журналістам не розповів. На прохання редакції з ним додатково зв’язався український активіст, який побажав залишитись невідомим та передав журналістам запис розмови, в якій ще раз запитав військовослужбовця про ймовірне вбивство мирних жителів на Харківщині.

Він повідомив, що про скоєне було «відомо усім»: «Два командири при виході скоїли це діяння». На запитання, чи міг полковник вчинити інакше, відповів: «Ну, чесно, стосовно жінки, я думаю, звичайно».

Як стало відомо «Схемам» з аудіоперехоплення, яке є в розпорядженні редакції, в Росії, схоже, розслідують ймовірну причетність Сергія Сафонова до вбивства цивільної жительки Харківщини. Гасілін повідомив, що вже «спілкувався» з російським слідчим: «У шпиталі коли був – спілкувався. Ну, я про це знаю зі слів товаришів по службі, на той момент мене вже там не було, я був у шпиталі».

«Схеми» спробували зв’язатися із Сергієм Сафоновим, але всі його наявні телефони вимкнені.

Російська служба Радіо Свобода звернулася в соцмережах до кількох друзів Сафонова та його колишніх товаришів по службі. Журналісти запитали, чи відомо їм про розслідування, ніхто з них не висловив подиву і не спробував заперечити сам факт розслідування: один із друзів порадив звернутися за деталями до Міністерства оборони Росії, другий – поставив зустрічне запитання про те, що журналістам відомо про цю справу.

Мати Сергія Сафонова прочитала питання журналістів у соцмережі «Однокласники», але не відповіла на них і, зрештою, закрила профіль. Дружина полковника відповіла на дзвінок, але почувши, що питання стосується її чоловіка, поклала слухавку. У Головному військовому слідчому управлінні СК РФ та у Головній військовій прокуратурі не відповіли на запити Радіо Свобода з проханням підтвердити або спростувати розслідування щодо Сафонова.

Більше про особу Сергія Сафонова читайте у матеріалі за посиланням.

На початку вересня українські війська звільнили від російської окупації більшу частину Харківської області.

Наприкінці жовтня МВС України повідомило, що правоохоронці на той час зафіксували майже 40 тисяч воєнних злочинів, скоєних російськими військовими на території України, зокрема і злочини проти статевої свободи і статевої недоторканності особи.

Станом на 27 листопада Управління верховного комісара ООН із прав людини підтвердило 6 655 випадків загибелі і 10 368 випадків поранення цивільних людей в Україні внаслідок повномасштабного вторгнення Росії. В організації наголошують, що реальне число загиблих є значно вищим, оскільки отримання інформації з деяких місць, де тривають інтенсивні бойові дії, відбувається із затримкою, і багато повідомлень все ще потребують підтвердження.

Previous post Міненерго доручило провести позапланові перевірки дотримання графіків відключення електроенергії
Next post Бундестаг визнав Голодомор геноцидом українського народу

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *