компанії Марченко фінансували Росгвардію та МВС РФ, їй повідомили про підозру

Служба безпеки України заявляє про ліквідацію «масштабної схеми підпільного фінансування російських окупаційних угруповань» з боку громадян України.

Як стверджують в СБУ, до цього причетна Оксана Марченко, дружина підозрюваного у державній зраді Віктора Медведчука.

«Саме вона є кінцевим бенефіціаром мережі київських компаній і підприємства у Ялті, які переводили мільйонні суми на рахунки Росгвардії та МВД РФ в окупованому Криму. Встановлено, що ці компанії платили рашистам нібито за «охорону нерухомості Медведчука» на території півострова», – йдеться у повідомленні пресслужби відомства.

За даними спецслужби, бізнес-структура Марченко регулярно поповнювала російський бюджет у вигляді сплати «податків і зборів», загальна сума платежів – понад 50 млн у гривневому еквіваленті.

У СБУ кажуть, що для реалізації схеми Оксана Марченко зареєструвала у Ялті товариство зі статутним капіталом у понад 1 млрд російських рублів, для створення якого задіяла активи трьох підконтрольних інвестиційних компаній, розташованих у Києві.

Потім «кримська» фірма підписала «охоронні» угоди зі відповідними силовими структурами структурами, після початку повномасштабного вторгнення компанія Марченко продовжила фінансувати російський бюджет, додають у відомстві.

Під час 11 обшуків на об’єктах нерухомості дружини Медведчука, офісах її київських компаній та за адресами проживання їхніх топменеджерів співробітники СБУ виявили:

  • документи, комп’ютери, флешки та мобільні телефони із доказами оборудок,
  • печатки та банківські картки, які використовували у незаконній діяльності.

Слідчі СБУ повідомили Оксані Марченко та очільниці афілійованої фірми у Криму про підозру за ч. 3 ст. 110-2 Кримінального кодексу України (фінансування дій, вчинених з метою насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади, зміни меж території або державного кордону України).

Оксана Марченко наразі не коментувала цього повідомлення СБУ.

Previous post Білий дім пояснив, чому Пригожин сконцентрував ПВК «Вагнер» на штурмі Бахмута
Next post Обсяг металобрухту від знищеної техніки Росії оцінюється в 250 тис. тонн – асоціація – новини на УНН