В ISW прокоментували створення «Газпромом» власної ПВК

Російська державна енергетична компанія «Газпром» може створити власну приватну охоронну службу, ймовірно, намагаючись нормалізувати пов’язані з державою воєнізовані групи і підірвати приватні військові компанії (ПВК), пише у своєму новому звіті американський Інститут вивчення війни (ISW).

Там нагадали, що Головне управління військової розвідки України (ГУР) 7 лютого повідомило, що прем’єр-міністр Росії Михайло Мішустін підписав розпорядження, за яким російський енергетичний монополіст «Газпром нефть» створює власну приватну військову компанію.

«Хоча створення приватних сил безпеки для захисту активів державних і приватних енергетичних компаній не є чимось незвичайним, ГУР зазначило, що створення цієї ПВК супроводжується поточною напруженістю між Кремлем і фінансистом ПВК «Вагнер» Євгеном Пригожиним. Росія може використовувати ці сили безпеки «Газпрому» для цілей, відмінних від захисту російських енергетичних активів», – зауважують аналітики.

В українській розвідці напередодні заявили, що таким чином в Росії продовжується «гонка озброєнь» серед основних політичних гравців, які активно створюють приватні армії за прикладом ПВК «Вагнер» Євгена Пригожина».

У Росії ж заявляють, що російський уряд 6 лютого дозволив компанія «Газпром нефть» заснувати «приватну охоронну організацію».

ПВК «Вагнер» – російський неофіційний військовий підрозділ, який бере участь у наземних операціях у Сирії, Африці, Латинській Америці та у війні з Україною. Організацію підозрюють у численних воєнних злочинах як в Україні, так і в інших країнах, де вона діє.

Влітку 2022 року з’явилися відомості про те, що ПВК «Вагнера вербує та відправляє на війну російських в’язнів. Вербуванням займається особисто близький до російського президента власник компанії Євген Пригожин, який відвідав понад десять колоній у різних областях країни.

Читайте також: Рада визнала російську ПВК «Вагнер» міжнародною злочинною організацією

Previous post Донька Кузьми Скрябіна розповіла про те, як дізналася про смерть батька: відео
Next post Японія вперше за п’ять років офіційно заявила про “незаконну окупацію” Росією Курильських островів