малоймовірно, що Росія намагатиметься форсувати Дніпро

Відколи Росія відвела свої сили із західного берега Дніпра в листопаді 2022 року, на складній мережі островів і водних шляхів, які складають дельту Дніпра, тривали бойові дії й розвідка, повідомляє в своєму звіті 8 лютого розвідка Великої Британії.

«Російські війська майже напевно використовували малі човни, щоб спробувати зберегти присутність на ключових островах; Україна неодноразово успішно використовувала далекобійну артилерію для нейтралізації російських аванпостів. Обидві сторони, ймовірно, також розгорнули невеликі групи на Кінбурнській косі, яка контролює затоку Дніпра», – йдеться в повідомленні, поширеному Міністерством оборони Великої Британії.

Читайте також: Кінбурнська коса поки залишається лінією фронту, ситуація складна – ОК «Південь»

У розвідці додали, що обидві сторони, ймовірно, прагнуть зберегти присутність у цих районах, щоб контролювати морський доступ до стратегічно важливої річки і попереджати про будь-які спроби супротивників розпочати великий напад через річку.

«Малоймовірно, що Росія намагатиметься форсувати Дніпро: швидше за все, це буде надзвичайно складно і дорого», – наголосили у розвідці Британії.

У листопаді американський Інститут дослідження війни (ISW) у своєму звіті зауважив, що українські сили зможуть краще проводити потенційні операції на лівому березі Херсонської області в разі звільнення Кінбурнської коси.

Українські військові деокупували правобережну частину Херсонської області впродовж літа-осені 2022 року. Обласний центр був звільнений 11 листопада.

Майже одразу після цього російські війська розпочали артилерійські обстріли Херсона та підконтрольних українському уряду районів області.

1 лютого британська розвідка заявила, що Росія обстрілює Херсонщину, щоб деморалізувати цивільних і завадити контрнаступу ЗСУ. У звіті сказано, що останніми днями одні з найбільш інтенсивних обстрілів, ймовірно, відбулися вздовж річки Дніпро на півдні України. Водночас тривають російські артилерійські обстріли Херсона, який залишається найбільш регулярно обстрілюваним великим українським містом за межами Донбасу, наголошують у британській розвідці.

Previous post Моравецький вважає, що Путін може знову піти на Київ — tsn.ua
Next post оцінка генерала Павлюка — tsn.ua