Українець, засуджений за звинуваченням у «шпигунстві», помер у російській колонії – КПГ

Засуджений в окупованому Криму за звинуваченням у «шпигунстві» українець Костянтин Ширінг помер у колонії №5 міста Новотроїцьке Оренбурзької області Росії, повідомила з посиланням на свої джерела Кримська правозахисна група (КПГ).

«Костянтин потребував медичної допомоги через серцеві хвороби, але не отримав її. Ненадання медичної допомоги нашим громадянам у російських в’язницях – не поодинокі випадки, а системна практика. Відповідальність за його смерть лежить на адміністрації колонії. Саме тому потрібно шукати та задіяти всі механізми для звільнення українських громадян, які утримує Росія, тому що умови в колоніях РФ – це реальна загроза життю», – зазначила голова КПГ Ольга Скрипник.

Офіційного підтвердження факту смерті Ширінга від колонії поки немає, як кажуть у КПГ, формально ще буде проводитися слідство.

Рік тому російська ФСБ заявила, що вирок засудженому в Криму до 12 років колонії суворого режиму українцю Костянтину Ширінгу, звинуваченому у «шпигунстві», набув чинності, незважаючи на намір захисту подати касаційну скаргу.

У жовтні 2021 року підконтрольний Росії Верховний суд Криму засудив українця Костянтина Ширінга до 12 років позбавлення волі з відбуванням покарання в колонії суворого режиму. Його звинуватили у «шпигунстві».

Раніше Федеральна служба безпеки Росії стверджувала, що в анексованому Криму затримали учасників «української розвідувально-диверсійної групи», до якої входила «російська військова, підозрювана у видачі державної таємниці». За інформацією російського відомства, порушено кримінальні справи «про державну зраду і шпигунство».

У ГУР Міноборони України назвали «провокацією» інформацію про затримання в окупованому Криму спецслужбами Росії учасників «української розвідгрупи». У Представництві президента України в АРК назвали затримання «української розвідгрупи» в Криму «незаконним переслідуванням».

У серпні 2021 року в Криму відбулося перше засідання у справі Ширінга, воно проходило в закритому режимі. На засіданні підсудному стало погано. Як повідомляв тоді адвокат Дмитро Динзе, його підзахисний кілька разів звертався із заявою про медичну допомогу до адміністрації Сімферопольського СІЗО для отримання лікування.

Previous post Дружина мера Дніпра Філатова налякала фото з відмороженим носом: Пророкували ампутацію: фото
Next post В ISW пояснили, для чого “газпром” може створити власну ПВК – новини на УНН